Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. júna 2023 o 14:07
Čas čítania 0:54

Mestská časť v Bratislave výrazne zvýšila poplatok za jasle. Rozhádžu rozpočty niektorých rodičov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zdražovanie jaslí mestská časť Staré Mesto odôvodňuje infláciou aj nárastom cien energií. Rodičia si priplatia aj za stravné.

Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia za poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach starostlivosti o deti do troch rokov, ktoré v utorok schválili miestni poslanci. Tento krok mestská časť odôvodňuje infláciou či nárastom cien energií.


„Päť rokov sme nezvyšovali a vstupy veľmi zdraželi. Dorovnávame sa k tomu, aby sme boli schopní túto službu poskytovať,“ uviedol starosta Starého Mesta Matej Vagač. Mestská časť podľa neho i tak dopláca na jedno dieťa okolo 170 eur, hovorí preto o „veľmi prosociálnej službe“. Paušálny mesačný poplatok nebol menený od januára 2018.


Mestská časť ponecháva zľavu z mesačného paušálneho poplatku pre prijímateľa sociálnej služby s trvalým pobytom v mestskej časti, ako aj pre zamestnanca mestskej časti, znižuje ju však z pôvodnej sumy 100 na 70 eur. Vypúšťa sa zároveň tzv. udržiavací poplatok, teda možnosť zníženia poplatku v prípade neprítomnosti dieťaťa počas kalendárneho mesiaca pre nepriaznivý zdravotný stav.

Zvýši sa aj stravné 

Rovnako sa zvyšuje aj výška poplatku za stravovanie, a to z dvoch na 2,80 eura na deň na jedno dieťa. „Zvýšenie poplatku za stravu je odôvodnené neustálym zvyšovaním cien potravín a snahou aj naďalej poskytovať pestrú, zdravú a vyváženú stravu deťom v zariadení,“ konštatuje dôvodová správa materiálu.


Mestská časť prevádzkuje ako zriaďovateľ dvoje jaslí, a to na Čajkovského a Záhrebskej ulici.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia