Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
29. júna 2023 o 9:51
Čas čítania 0:53

MAPA VÝSKYTU HÚB: Slováci označili konkrétne miesta, kde ich nazbieraš najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Portál nahuby.sk pravidelne zverejňuje aktuálne informácie o výskyte húb na našom území.

Hubárska sezóna je už v plnom prúde a silné daždivé počasie výrazne napomáha rýchlemu rastu húb. Portál nahuby.sk preto pravidelne poskytuje tie najnovšie informácie o výskyte húb na Slovensku prostredníctvom interaktívnej mapy.

O výskyte húb v jednotlivých lokalitách informujú priamo používatelia portálu, ktorí sa o svoje úlovky radi podelia s ostatnými.

„Rástli dubáky, kuriatka, muchotrávky červenkasté, ale aj kozáky hrabové a rôzne druhy plávok, ako napr. zelenkasté, smradľavé, trávovozelené a mandľové,“ priblížil používateľ, ktorý bol huby zbierať pri Betliari.

Huby, ktoré najčastejšie rastú v mesiaci jún, sú podľa hubárov:

  • kuriatko jedlé,
  • hríb dubový,
  • trúdniky,
  • kozák hrabový,
  • muchotrávka červenkastá,
  • hríb smrekový.

Aktuálna situácia na Slovensku

Mapa výskytu húb pomocou zelených bodiek označuje miesta, kde hubári počas zberu zaznamenali úspešný zber. Najviac sa v uplynulých dňoch darilo používateľom portálu nahuby.sk z Košíc a okolia. Dobré výsledky však hlásia aj z Humenného či zo Sniny.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

„Po práci som zas dal maratón, keďže ma zastihla búrka. Bolo to na objednávku, ale potešili. Rastie všetko od plávok po hrabové, bukové, kuriatka i ostatné,“ uvádza jeden z nadšených hubárov z okolia Sniny.

Naopak, menej plodné dni zažívajú hubári na severe či juhu Slovenska. Vysoký výskyt nehlásia ani na západe, avšak v okolí Bratislavy stále zberatelia hlásia pomerne dobré výsledky. Varujú však, že huby sú v Malých Karpatoch na ústupe.

Kompletný prehľad výskytu húb si môžeš pozrieť na tejto mape:

Aktuálny výskyt húb podľa používateľov portálu nahuby.sk.
Aktuálny výskyt húb podľa používateľov portálu nahuby.sk. Zdroj: nahuby.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia