Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. augusta 2023 o 16:29
Čas čítania 0:36

Maďarsko pokračuje v nákupe slovenských nehnuteľností. Kúpilo dom na ikonickom námestí na východe Slovenska

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nájomcovia zo susedstva o novom nájomcovi netušia.

Jeden z domov na ikonickom Radničnom námestí v Bardejove odkúpila podľa denníka  Korzár spoločnosť Manevi SK z Dunajskej Stredy, ktorá je prepojená na maďarskú vládu. V budove naposledy sídlila OTP banka. Nájomcovia susedných budov na námestí zapísanom do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO o novom nájomcovi nevedia.

Firma Manevi SK bola založená ako stopercentná dcérska firma maďarskej Manevi. Jediným spoločníkom Manevi SK je dnes budapeštianska bývalá štátna firma Comitatus-Energia. Obe patria maďarskej Nadácii na zachovanie nehnuteľného dedičstva v strednej Európe, ktoré je pod kontrolou kuratória, ktorého členovia sú blízki vládnej strane Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Maďarská eseročka Manevi hrá podľa Investigatívneho centra Jána Kuciaka kľúčovú úlohu pri skupovaní zahraničných nehnuteľností v prospech Maďarskej republiky. Manevi SK nedávno kúpila aj budovu v tesnej blízkosti Dómu sv. Alžbety v Košiciach, hrad a kaštieľ vo Veľkom Kamenci v Trebišovskom okrese, dva meštianske domy na námestiach v Levoči a v Kežmarku či renesančný kaštieľ v obci Betlanovce.

Bardejov
Zdroj: TASR – František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia