Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
21. augusta 2023 o 13:25
Čas čítania 1:10

AKTUÁLNE: Čaputová zbavila obvineného šéfa SIS Aláča výkonu štátnej služby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aláča obvinili ako súčasť organizovanej zločineckej skupiny.

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasne pozbavila obvineného šéfa SIS Michala Aláča výkonu štátnej služby.

 
Voči Aláčovi vzniesli minulý týždeň obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. S obvinením sa stotožnili dozorujúci aj službukonajúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, pripomenul Strižinec.

Príslušník SIS sa podľa zákona musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin.


„Tieto dôvody boli naplnené, keďže uvedených trestných činov sa podľa vyšetrovateľa mal Michal Aláč dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS, jeho ponechanie vo výkone štátnej služby by ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere,“ vysvetlil hovorca.


Zároveň poukázal na to, že rovnaký postup uplatnila hlava štátu aj v minulosti v prípade obvinenia vtedajšieho riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Celé stanovisko:

Voči Michalovi Aláčovi bolo 17. augusta vznesené obvinenie za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. S obvinením sa stotožnili dozorujúci aj službukonajúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa zákona č. 73/1998 Z. z. sa príslušník Slovenskej informačnej služby musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Tieto dôvody boli naplnené, keďže uvedených trestných činov sa podľa vyšetrovateľa mal Michal Aláč dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS, jeho ponechanie vo výkone štátnej služby by ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere.

 V takomto prípade vedie SIS jej námestník.

Rovnaký postup uplatnila prezidentka aj v minulosti v prípade obvinenia vtedajšieho riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Domov
Zdieľať
Diskusia