Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
24. augusta 2023, 14:08
Čas čítania 1:03

Na Liptove zaútočila medvedica na hubára. Ochranári už zverejnili teóriu, prečo šelma v lese reagovala agresívne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hubár pre hukot rieky nepočul varovné signály od medvedice, ktorá sa pohybovala pri toku.

Pri rieke Belá medzi obcou Liptovská Kokava a Pribylina došlo v stredu 23. augusta v poobedných hodinách k útoku medvedice na 57-ročného hubára. Muž utrpel ľahšie zranenie v oblasti brucha a pravej ruky. Z miesta útoku odišiel sám a po návrate domov si privolal záchranku. Podľa informácií Štátnej ochrany prírody si jeho zranenia nevyžadovali hospitalizáciu a po ošetrení muža prepustili do domácej liečby.

Štátni ochranári dodali, že k stretu došlo mimo intravilánu obce a mimo označených turistických trás v lesnom prostredí.

„S najväčšou pravdepodobnosťou muž pre hukot rieky nepočul varovné signály od medvedice, ktorá sa pohybovala pri toku. V drvivej väčšine prípadov medveď najprv varuje vrčaním alebo fučaním, aby sa človek nepribližoval. Zaútočí až následne,“ povedala Simona Klamárová zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. V blízkosti miesta incidentu sa nachádza aj niekoľko polí s kukuricou.

Tento rok ide o deviaty útok medveďa na človeka

Zásahový tím o útoku informovala polícia. Štátni ochranári obratom preverili miesto útoku, komunikovali so záchranármi a snažili sa skontaktovať so zraneným. Tento rok ide o deviaty útok medveďa na človeka.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

„V súvislosti so zvýšeným pohybom verejnosti v neprehľadných lesných porastoch, a to nielen počas hubárskej sezóny, vyzývame na opatrnosť. Vyhnúť sa neočakávanému stretu s medveďom pomôže schopnosť rozpoznať pobytové znaky a najčastejšiu potravu medveďa,“ uviedli z komunikačného odboru ŠOP.


Štátni ochranári a ministerstvo životného prostredia pracujú na súbore opatrení, ktoré posilnia akcieschopnosť, prevenciu a spoluprácu v oblasti medveďa. Aktuálne sa už testuje aplikácia na ohlasovanie výskytov medveďov. Uskutočnilo sa aj stretnutie pracovnej skupiny pre medveďa hnedého zloženej z poľnohospodárov, poľovníkov, ochranárov a ďalších aktérov. Zároveň sa formuje nový zásahový tím.

Medveď.
Medveď. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia