Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
20. septembra 2023, 8:05
Čas čítania 0:37

Ceny benzínu a nafty sú v Poľsku neuveriteľne nízke. Koľko ušetríš na jednej nádrži?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Poľsku majú neuveriteľne lacný benzín. Odborníci si ceny nevedia vysvetliť.

Mnoho Slovákov opäť chodí nakupovať pohonné hmoty do susedného Poľska, kde sú ceny výrazne nižšie. Zákazníci zaplatia o 30 až 40 centov menej za liter benzínu alebo nafty v porovnaní s cenami na Slovensku, upozornili TVNoviny.sk.

Lacný benzín a naftu si mnohí analytici nevedia rozumne vysvetliť. Kým v európskych krajinách vrátane Slovenska ceny paliva stúpajú, v Poľsku zostali rovnaké alebo ešte klesli. Mnoho Slovákov preto dokáže na jednom tankovaní ušetriť okolo 20 eur. 

Poliaci začiatkom roka 2022 znížili DPH na pohonné hmoty, čo spôsobilo, že mnoho Slovákov v pohraničí sa rozhodlo tankovať práve u severných susedov. Poliaci však už pred mnohými mesiacmi DPH vrátili na pôvodnú úroveň a analytici tak nerozumejú aktuálnym nízkym cenám. 

​Podľa poľských médií za tým môžu byť aj blížiace sa októbrové voľby. Terajšia vláda sa podľa poľských novinárov snaží presvedčiť občanov, že ceny v krajine sa stabilizovali. Podľa odborníkov vydržia takéto nízke ceny do 15. októbra, keď sa v Poľsku uskutočnia parlamentné voľby. 

orlen čerpacia stanica
Zdroj: Orlen
Domov
Zdieľať
Diskusia