Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
28. septembra 2023 o 15:10
Čas čítania 0:44

Hrozí tento rok Slovensku treskúca zima a silné mrazy? Nová predpoveď nevyznieva pozitívne, záver roka nás potrápi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Šance na výrazne chladnejšiu zimu sa tento rok zvýšia.

Zimné počasie by v Európe a Severnej Amerike tento rok mohol výrazne ovplyvniť polárny vír z Arktídy. Ak zoslabne, naše územie pravdepodobne zasiahnu silné mrazy, uvádza web Severe Weather.

Jav El Niňo, ktorý sa aktuálne vyskytuje v Tichom oceáne, spoločne s arktickým vírom ovplyvňuje počasie aj u nás, no v prípade, ak v priebehu zimy vír z Arktídy stratí na sile alebo sa dokonca celý zrúti a rozpadne, tento ľadový vzduch by sa následne mohol presunúť do Európy a Severnej Ameriky.

Arktický vír sa môže rozpadnúť

Arktický vír nateraz ľadový vzduch udržiava ďaleko od európskej pevniny, no podľa odborníkov nie je vylúčené, že k zrúteniu dôjde. Znamenalo by to prísun mrazu a sneženia do Európy, a teda aj na Slovensko.

Šancu na zrútenie a rozpad víru momentálne zvyšuje prírodný fenomén, ktorý sa označuje ako kvázi dvojročná oscilácia, keďže sa vyskytuje zhruba každé dva roky.

Táto oscilácia spôsobuje, že sa v tropickej stratosfére striedajú východné a západné vetry, pričom tento rok očakávame najmä východné prúdenie, ktoré by mohlo vír z Arktídy ovplyvniť a nabúrať jeho celistvosť. Dosah tohto nabúrania by sme následne pocítili počas zimy aj u nás. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Refresher/foto od čitateľky Anny
Domov
Zdieľať
Diskusia