Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
27. októbra 2023 o 20:52
Čas čítania 0:43

Až 211 miliárd eur z Ruska použijú na obnovu Ukrajiny. EÚ má plán, ako po vojne pomôcť brániacej sa krajine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hovorca belgického premiéra 11. októbra uviedol, že tieto aktíva mohli na daniach získať 2,3 miliardy eur, ktoré by sa použili na obnovu Ukrajiny.

Európska komisia pripravuje návrh na to, ako príjmy z ruských aktív zmrazených v EÚ využiť v prospech Ukrajiny. Uviedla to v piatok predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. 

„Rusko musí na konci zaplatiť za obnovu Ukrajiny,“ uviedla von der Leyenová po summite EÚ v Bruseli. Príjmy z týchto aktív majú byť zhromaždené a potom prostredníctvom rozpočtu EÚ poskytnuté Ukrajine. Celková hodnota zmrazených ruských aktív je podľa von der Leyenovej okolo 211 miliárd eur. EÚ ich zablokovala vlani v marci, mesiac po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ministri financií členských krajín EÚ podľa von der Leyenovej na stretnutí Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky v októbri v Marrákeši dosiahli dobrý pokrok v oblasti niektorých zásad. „Ďalší krok bude vlastný návrh,“ povedala. „Predstavíme návrh na nájdenie spôsobu, ako použiť výnosy z týchto aktív, ktoré v súčasnosti prinášajú úžitok len obmedzenému počtu finančných inštitúcií v EÚ,“ povedala. Nešpecifikovala však, kedy by mali návrh predstaviť. Väčšina týchto aktív je uložená v Belgicku, dodáva Reuters.

Hovorca belgického premiéra 11. októbra uviedol, že tieto aktíva mohli na daniach získať 2,3 miliardy eur, ktoré by sa použili na obnovu Ukrajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia