Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. októbra 2023, 15:22
Čas čítania 0:53

Starostovia obcí na strednom Slovensku požadujú odstrel problémových medveďov. Ohrozujú obyvateľov v intraviláne dedín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vedenie ôsmich žiarskych obcí žiada v súvislosti s medveďmi zmeniť legislatívu.

Na zmenu legislatívy, v ktorej by boli ukotvené zásadné riešenia na zaistenie bezpečnosti obyvateľov obcí, ktorí sú neustále ohrozovaní návštevami medveďa hnedého, vyzvali vládu SR a členov parlamentu starostovia ôsmich najviac postihnutých obcí okresu Žiar nad Hronom.

„Premnožený medveď a zmeny jeho správania nadobudli v poslednom období nevídané rozmery s priamym dosahom na tamojších obyvateľov,“ uvádzajú starostovia Trnavej Hory, Pitelovej, Ihráča, Hronskej Dúbravy, Jastrabej, Kunešova, Slaskej a Lutily.

„Situácia je dnes taká kritická, že obyvatelia sa pri pohybe obcou, pri dochádzke detí do školy, na nákup do obchodu či pri ceste do zamestnania obávajú o svoju bezpečnosť aj cez deň, pretože s medveďom sa stretávajú v intravilánoch obcí,“ približujú.

Starostovia požadujú odstrel problémových medveďov

„Sme presvedčení, že je čas pristúpiť k adresnej regulácii problémových medveďov žijúcich v kritických a pre ľudí nebezpečných oblastiach, podobne ako je to v Chorvátsku, kde pri 1 000 žijúcich jedincoch povoľujú odstrel 70 až 140 jedincov ročne, alebo v Slovinsku, v ktorom na 800 žijúcich jedincov bol povolený odstrel od 47 do 183 medveďov a ani napriek každoročnému odstrelu časti populácie tam nie je medvedia populácia ohrozená,“ pripomínajú.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Signatári sú si vedomí, že nie je odstrel ako odstrel. „Nepodporujeme preto odstrel medveďov žijúcich hlboko v lesoch, ale stotožňujeme sa s názorom odborníkov, ktorí upozorňujú, že je potrebné, aby sa lov realizoval na rozhraní ľudských sídiel a jadra biotopu,“ dodávajú.

medveď
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia