Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
16. novembra 2023, 18:22
Čas čítania 0:48

2-miliónový liek dostanú Slováci od poisťovne zadarmo. Drahá liečba môže zachrániť množstvo životov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Uhrádzať sa bude liek na liečbu spinálnej muskulárnej atrofie.

Liek Zolgensma na liečbu spinálnej muskulárnej atrofie budú od nového roka uhrádzať z verejného zdravotného poistenia. Šéfka ministerstva zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) námietky zdravotných poisťovní odmietla.

„Ja ako ministerka som rozhodla v odvolacom konaní a potvrdila som prvostupňové rozhodnutie. Bolo to rozhodnutie vyslovene na základe odporúčania kategorizačnej komisie,“ skonštatovala. Proti rozhodnutiu nemožno podať námietky. Rozhodnutie je preskúmateľné súdom.

Union a Dôvera rozhodnutie rešpektujú

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera bude rozhodnutie Dolinkovej plne rešpektovať. „Prípadné ďalšie kroky zvážime po tom, ako si preštudujeme vydané rozhodnutie,“ uviedla vo svojom stanovisku. Upozornila na to, že financie na úhradu zdravotnej starostlivosti na budúci rok a ďalšie roky zostávajú neznámou. Aj súkromná Union zdravotná poisťovňa skonštatovala, že rozhodnutie rešpektuje. Avizuje, že bližšie stanovisko poskytne po jeho preštudovaní.

Liek Zolgensma je určený na liečbu pacientov so spinálnou muskulárnou atrofiou. Ide o vrodené, geneticky podmienené ochorenie, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňuje vývoj dieťaťa a jeho ďalší život. Detskí pacienti s týmto ochorením sú obyčajne už v priebehu prvých šiestich mesiacov života odkázaní na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie a prijímanie stravy pomocou hadičky cez kožu priamo do žalúdka.

3. mája 2024, 13:30 Čas čítania 1:59 Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec)

Od mája 2020 Európska agentúra pre lieky schválila na liečbu SMA použitie jednorazovej génovej liečby liekom Zolgensma, ktorý sa podáva priamo do žily.

lekáreň
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia