Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. decembra 2023, 13:25
Čas čítania 1:21

Šaty princeznej Diany sa predali za neuveriteľný 11-násobok predpokladanej ceny. Pokorili tak starý rekord

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Doterajší rekord na dražbách Dianiných šiat patril ikonickým fialovým večerným šatám, ktoré sa v januári 2023 predali za 604 800 dolárov.

Spoločenské šaty z vyšívaného zamatu s nariasenou sukňou, ktoré mala britská princezná Diana oblečené v roku 1985, sa na dražbe v Hollywoode predali za 11-násobok predpokladanej ceny. 


Šaty sa vydražili za rekordnú sumu 1,148 milióna dolárov. Odborníci predtým ich cenu odhadovali na 100-tisíc dolárov.


Diana, princezná z Walesu, mala tieto dlhé šaty oblečené v roku 1985, keď bola so svojím vtedajším manželom Charlesom (súčasným britským kráľom Karolom III.) na návšteve v Taliansku. Objavila sa v nich aj o rok neskôr na koncerte Vancouverského symfonického orchestra.


Šaty so zamatovým, bohato vyšívaným živôtikom a organzovou sukňou s padnutým pásom vytvorili v ateliéri módneho návrhára Jacqua Azaguryho. Tento tvorca marockého pôvodu vyrobil pre princeznú Dianu aj viacero ďalších kreácií.

Dianine ikonické fialové večerné šaty

Doterajší rekord na dražbách Dianiných šiat patril ikonickým fialovým večerným šatám od návrhára Victora Edelsteina, ktoré sa v januári tohto roku na aukcii predali za takmer päťnásobok svojej odhadovanej ceny – za 604 800 dolárov.


Túto róbu s tulipánovou vystuženou sukňou mala princezná z Walesu prvýkrát oblečenú v roku 1991 pri fotografovaní oficiálneho portrétu so svojím vtedajším manželom, princom Charlesom. Tieto šaty si neskôr znovu obliekla na fotenie obálky časopisu Vanity Fair v roku 1997. Táto snímka vytvorená fotografom Mariom Testinom sa napokon stala posledným oficiálnym portrétom princeznej Diany pred jej smrťou v auguste toho istého roku.

Dražby Dianinho oblečenia v minulosti

Na dražbe oblečenia známych ľudí, ktorú v Hollywoode organizovala spoločnosť Julien’s Auctions, sa predala aj Dianina svetloružová šifónová blúzka s volánovým golierom, mašľou a jemnými záhybmi. Princezná ju mala oblečenú, keď kráľovskému fotografovi lordovi Snowdonovi pózovala na oficiálny zásnubný portrét. Túto blúzku, navrhnutú vtedy ešte neznámymi módnymi návrhármi Davidom a Elizabeth Emanuelovcami, získal jej nový majiteľ za 381-tisíc dolárov, čo je takmer štvornásobok pôvodného odhadu 80-tisíc dolárov.


V ponuke aukcie boli aj šaty z módneho domu Givenchy, ktoré mala na sebe herečka Audrey Hepburnová v komédii Charade z roku 1963, šaty bez rukávov, ktoré nosila Gloria Swansonová vo filme Sunset Boulevard z roku 1950, a námornícke šaty speváčky Barbry Streisandovej z TV dokumentu zo 60. rokov My Name Is Barbra.

Princenzá Diana a britský princ Charles (súčasný britský kráľ Karol III.).
Princenzá Diana a britský princ Charles (súčasný britský kráľ Karol III.). Zdroj: TASR/Drahotín Šulla
Domov
Zdieľať
Diskusia