Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
11. januára 2024, 14:00
Čas čítania 0:39

Veľká skupina Slovákov môže očakávať oznámenie od Sociálnej poisťovne. Úrad zverejnil detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SP zasiela živnostníkom a SZČO viac ako 187-tisíc oznámení o zmenách v poistnom.

Sociálna poisťovňa zasiela živnostníkom a samostatne zárobkovo činným osobám oznámenia o novej výške poistného. Súvisí to so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od nového roka. Spolu zašle SP 187 529 oznámení buď listom prostredníctvom pošty, alebo elektronicky. Informoval o tom hovorca SP Martin Kontúr.

Minimálne poistné pre SZČO s minimálnym vymeriavacím základom predstavuje 216,13 eura mesačne. SZČO s maximálnym vymeriavacím základom budú tento rok platiť maximálne poistné vo výške 3025,93 eura. Od nového roka je minimálne poistné pre dobrovoľne poistenú osobu dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti 229,17 eura mesačne.

„Nová výška poistného sa od 1. januára tohto roka týka 187 326 SZČO, ktorým sa mení minimálny vymeriavací základ, a ďalších 203 SZČO si musí platby upraviť pre zmenu maximálneho vymeriavacieho základu,“ informoval Kontúr s tým, že obe skupiny musia uhradiť odvody v novej výške do 8. februára tohto roka.

SP zasiela oznámenia o novej výške poistného aj SZČO s pozastaveným výkonom činnosti, aby po ukončení pozastavenia vedeli, v akej výške majú platiť odvody.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia