Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová TASR
5. marca 2024, 9:57
Čas čítania 0:43

Inšpektori varujú pred desiatkami nebezpečných produktov, ktoré majú doma aj Slováci. Obsahujú baktérie, kvasinky a toxické látky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kontrolné úrady v Nemecku, Írsku, vo Francúzsku, v Rumunsku, Litve a v Taliansku nahlásili do systému Safety Gate/RAPEX nebezpečné produkty. Vyskytovať sa môžu aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na viaceré nebezpečné kozmetické výrobky. Do systému Safety Gate/RAPEX, systému EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch, ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Írsku, vo Francúzsku, v Rumunsku, Litve a v Taliansku. Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

Do zoznamu nebezpečných výrobkov zaradili viaceré produkty, ktoré obsahovali nebezpečnú látku butylphenyl methylpropional. Tá je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch.

Prítomnosť látky zistili napríklad v tekutom mydle značky Fiorillo, parfumovanej vode Jardin Eau de parfum, parfume Muschio Bianco či šampóne Effetto seta od značky Palmolive. Problémová bola aj toaletná voda Eau Fraiche Fruits d'ete, šampón od značky Pantene či viaceré produkty značky Dove.

Vo výrobku na umývanie rúk od značky Elbow Grease našli kontrolóri mikrobiologicky kontaminované aeróbno mezofilné baktérie. Výrobok je pôvodne z Turecka. „V prípade, že výrobok príde do kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami, môže spôsobiť infekcie alebo podráždenie,“ informuje ÚVZ SR.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Problémový je aj pleťový krém Crème universelle od značky La canopé. V produkte inšpektori zistili prítomnosť mikrobiologicky kontaminovaných kvasiniek. Krém môže spôsobiť infekcie alebo podráždenie. 

nebezpečná kozmetikanebezpečná kozmetikaÚVZ SRÚVZ SR
Zobraziť galériu
(28)
Späť
Zdieľať
Diskusia