Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. mája 2024, 18:12
Čas čítania 1:24

PRIESKUM: Aká je finančná situácia Slovákov? Veľkej časti neostávajú peniaze na voľný čas a pokrývajú len základné životné náklady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prieskum okrem iného zisťoval aj to, ako finančné starosti vplývajú na duševnú pohodu.

Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky. Vyše polovica (57 %) oslovených sa začala obmedzovať a znižuje dobrovoľné výdavky. Dôslednejšie tiež sledujú, na čo míňajú peniaze. Vyplýva to z pulzného prieskumu spoločnosti Intrum o finančnej situácii a postojoch spotrebiteľov.


„Väčšina Slovákov tvrdí, že je schopná pokryť základné životné náklady, avšak na ostatné jej zostáva málo. Aby sa udržali nad vodou, značne škrtia výdavky, a to aj na úkor zdravia. Pretrvávajúci tlak na rodinné rozpočty má vážne dôsledky na duševné zdravie a celkovú životnú pohodu,“ zhodnotil výkonný riaditeľ Intrum Slovakia Martin Musil.

Nachádzame sa pod priemerom EÚ

Podľa prieskumu 78 % Slovákov si je istých, že dokáže každý mesiac zaplatiť všetky svoje účty. Avšak len necelá polovica (46 %) tvrdí, že má taký príjem, s ktorým s istotou dokážu hospodáriť bez rizika, že niekedy nejaký účet nezaplatia alebo sa ešte viac nezadlžia. 36 % povedalo, že si určite budú môcť dovoliť pohodlnú dovolenku. Priemer EÚ je pritom 48 %.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Najviac pod tlakom pri hospodárení s peniazmi sa cítia ľudia v strednom veku (44 – 64 rokov). Náklady na život, rodinné záväzky a hypotéky pohlcujú 58 % ich mesačného príjmu.

Podľa výsledkov prieskumu vyše polovica opýtaných Slovákov uviedla, že sa začala obmedzovať a znižuje svoje dobrovoľné výdavky. Polovica oslovených Slovákov zároveň potvrdila, že zvažuje nájsť si bočný zdroj príjmu, napríklad druhú prácu alebo brigádu.

Finančné starosti duševné zdravie a vzťahy

Finančné starosti negatívne vplývajú na duševnú pohodu 38 % oslovených spotrebiteľov, viac na ženy. Kým 52 % mužov tvrdilo, že zarábajú dostatok na to, aby tento rok žili bez stresu, takúto pohodu pociťuje len 40 % Sloveniek.


Takmer polovica oslovených obyvateľov Slovenska pritom vníma budúcnosť pesimisticky. Horšie svoju situáciu v porovnaní so situáciou svojich rodičov vidí 45 % oslovených Slovákov. Štyria z desiatich pritom tvrdia, že ich problémy začali mať negatívny vplyv aj na ich blízke vzťahy. Pritom len 38 % Slovákov si myslí, že si dokáže nájsť lepšie platenú prácu, je to však viac ako celoeurópsky priemer (32 %).


Prieskum o aktuálnej finančnej situácii a postojoch spotrebiteľov sa vykonával od 2. do 25. januára 2024 na vzorke 20 000 Európanov, z toho 1 000 Slovákov. Externý prieskum sa vykonával v 20 európskych krajinách.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer, Pixabay/stevepb
Späť
Zdieľať
Diskusia