Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
TASR
22. mája 2024, 12:17
Čas čítania 0:38

Tri európske štáty uznajú Palestínu ako štát. Izrael reaguje stiahnutím veľvyslancov späť do Jeruzalema

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nórsky premiér oznámil, že uznajú Palestínu ako štát. Rovnako sa rozhodlo aj Írsko a Španielsko.

Nórsko 28. mája oficiálne uzná Palestínu ako štát. „Ak nedôjde k uznaniu (Palestíny), na Blízkom východe nemôže byť mier,“ oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.


Írsky premiér Simon Harris medzičasom na tlačovej konferencii povedal, že Írsko a Španielsko spolu s Nórskom uznajú štátnosť Palestíny. Madrid tak podľa premiéra Pedra Sáncheza urobí tiež 28. mája.


Störe povedal, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy je jasným dôkazom toho, že dosiahnutie mieru a stability musí byť podmienené vyriešením palestínskej otázky. Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa neho aj v záujme Izraela.

Izrael v reakcii nariadil okamžité stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska aj Írska na konzultácie do Jeruzalema. „Posielam Nórsku a Írsku ostrý odkaz: ‚Izrael to nenechá bez povšimnutia,‘“ citovala AFP vyhlásenie šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca. Vláda podľa neho odmieta akékoľvek jednostranné pokusy o vytvorenie palestínskeho štátu.


„Uznanie palestínskeho štátu povedie k ďalšiemu terorizmu, nestabilite v regióne a ohrozí akékoľvek vyhliadky na mier,“ uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí počas tohto týždňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia