Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
27. júna 2024 o 6:51
Čas čítania 0:50

Domácnosti majú šancu dostať 3 040 eur. Stačí, keď splnia niekoľko podmienok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ministerka hospodárstva Denisa Saková oznámila, že projekt Zelená domácnosť vláda spustí v júli.

  • Zelená domácnostiam, projekt podporujúci inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), vláda spustí už v júli.
  • Štát bude uhrádzať približne 50 % hodnoty energetického zdroja, ale pre ľudí s nižšími príjmami pomoc pod názvom Zelená solidarita dosiahne až 90 % oprávnených nákladov.
  • Celková alokácia výzvy bude podľa šéfky rezortu hospodárstva Denisy Sakovej asi 150 miliónov eur.

Prečo je to dôležité: Štátna podpora pokrývajúca približne 50 % nákladov na energetické zdroje umožňuje širšiemu okruhu ľudí investovať do ekologických technológií, ktoré by inak mohli byť finančne nedostupné.

Citát: „Tento projekt je financovaný z prostriedkov EÚ a má alokáciu približne 150 miliónov eur. Štát bude jednotlivým domácnostiam dávať podporu formou poukážky v hodnote asi 50 % z kúpnej ceny a inštalácie zariadenia, samozrejme, do určitého stropu,“ priblížila ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

Širší kontext: Maximálna hodnota poukážky podľa Sakovej bude od 1500 eur (kotol na biomasu) do 3040 eur (tepelné čerpadlo). Ministerka uviedla, že v deň, keď sa oficiálne zaháji projekt, tak spustia aj aktiváciu žiadostí zhotoviteľmi. 

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Zelená domácnostiam pre ľudí s nižšími príjmami bude podľa nej časť projektu pod názvom Zelená solidarita, kde pomoc štátu dosiahne až 90 % oprávnených nákladov na zariadenie. Maximálna hodnota poukážky dosiahne napríklad 2700 eur (kotol na biomasu), či 5400 eur (fotovoltický panel).

Prečítaj si aj tieto články: 

24. júna 2024 o 20:21 Čas čítania 0:51 Slovenským mestám dochádzajú peniaze, čoskoro nebudú mať ani na základné výdavky. Už teraz majú problém so zamestnancami Slovenským mestám dochádzajú peniaze, čoskoro nebudú mať ani na základné výdavky. Už teraz majú problém so zamestnancami
24. júna 2024 o 15:20 Čas čítania 3:18 Policajní odborári budú nosiť čierne pásky na znak protestu. Šutajovi Eštokovi poslali kritický otvorený list Policajní odborári budú nosiť čierne pásky na znak protestu. Šutajovi Eštokovi poslali kritický otvorený list
22. júna 2024 o 9:48 Čas čítania 0:33 Vláda znižuje výšku 13. dôchodku niektorých poberateľov. Prídu o desiatky eur Vláda znižuje výšku 13. dôchodku niektorých poberateľov. Prídu o desiatky eur
Zelená domácnosť
Zdroj: Zelená domácnosť
Domov
Zdieľať
Diskusia