Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. júla 2024 o 9:45
Čas čítania 0:42

Z jazera Balaton vytiahli znepokojivý úlovok. Agresívna korytnačka dokáže prehrýzť aj ľudskú ruku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Korytnačku mohli do jazera vypustili ľudia z terária.

  • Z vôd maďarského jazera Balaton vytiahli agresívny druh korytnačky – kajmanku dravú, ktorá svojimi čeľusťami pri neodbornej manipulácii dokáže prehrýzť aj ľudskú ruku.
  • Objavil ju muž, ktorý vo večerných hodinách lovil ryby. Korytnačka mu napokon ušla naspäť do jazera.
  • Tento druh korytnačky je nebezpečný aj pre svoje prostredie, lebo požiera chránené živočíchy i chránené rastliny, informuje maďarský portál Idokep.

Prečo je to dôležité: Kajmanka môže byť nebezpečná pre človeka, ale aj ostatné živočíchy a celý okolitý ekosystém jazera.

Širší kontext: Veľkosť vylovenej korytnačky bola v rozmedzí 20 – 25 centimetrov, no tento druh vie dorásť až do 70 – 80 centimetrov. Ide o veľkú korytnačku so silnými pazúrmi a čeľusťami. V istých prípadoch dokáže byť agresívna a vie usmrtiť aj väčšie zvieratá. Štandardne loví ryby, žaby, vodné hady, malé vtáky a drobné cicavce aj zdochliny.

Do Balatonu sa mohla dostať tak, že ju vypustili ľudia z terária. Podobné prípady sa občas objavia v rámci celej Európy. Tieto činy však môžu spôsobiť obrovské škody na miestnych ekosystémoch.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

3. júla 2024 o 11:53 Čas čítania 1:18 Invázny komár tigrovaný sa usídlil v Bratislave. Prenáša vírusy, jeho zastavenie je podľa vedcov na obyvateľoch Invázny komár tigrovaný sa usídlil v Bratislave. Prenáša vírusy, jeho zastavenie je podľa vedcov na obyvateľoch
23. júna 2024 o 17:12 Čas čítania 0:59 Počet prípadov „horúčky lámajúcich kostí“ v Európe prudko rastie. Prenáša ho špeciálny druh komára Počet prípadov „horúčky lámajúcich kostí“ v Európe prudko rastie. Prenáša ho špeciálny druh komára
11. júna 2024 o 11:10 Čas čítania 0:41 Do Európy sa dostávajú nové druhy exotických a inváznych pavúkov. Môže za to globálne otepľovanie Do Európy sa dostávajú nové druhy exotických a inváznych pavúkov. Môže za to globálne otepľovanie
Domov
Zdieľať
Diskusia