Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
3. júla 2024 o 11:53
Čas čítania 1:18

Invázny komár tigrovaný sa usídlil v Bratislave. Prenáša vírusy, jeho zastavenie je podľa vedcov na obyvateľoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Nebezpečný druh komára za usadil v Bratislave.

  • Invázny ázijský komár tigrovaný si vytvoril v Bratislave lokálnu populáciu. V bratislavskom Ružinove, kde ho vlani zaznamenali, dokázal podľa prvých výsledkov monitoringu prezimovať a usídlil sa tam.
  • Výskumníci našli samičky aj samce a čerstvo nakladené vajíčka. 
  • Komárovi sa najviac darí v kontajneroch, nádobách s malým množstvom vody, kvetináčoch, odkvapoch, kanalizácii či v odpade naplnenom vodou. Preto je podľa vedcov  zníženie jeho počtu a zastavenie jeho rozmnožovania v rukách všetkých obyvateľov.

Prečo je to dôležité: Výskyt ázijského komára tigrovaného, ktorý prenáša vírusy, môže potenciálne ohroziť zdravie a bezpečnosť obyvateľov. Informácie o jeho výskyte a možnostiach na kontrolu a elimináciu liahnísk sú nevyhnutné pre prevenciu šírenia chorôb a ochrany zdravia obyvateľov. 

Citát: „Ázijský tigrovaný komár bol zaznamenaný aj tento rok na rovnakých lokalitách v Ružinove. Našli sa samičky aj samce a čerstvo nakladené vajíčka,“ uviedla Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Širší kontext:  Komár tigrovaný prenáša 22 rôznych vírusov vrátane exotických vírusov dengue, chikungunya, Zika alebo žltá zimnica. Na Slovensku cirkuluje západonílsky vírus a vírus Usutu. Exotické vírusy ako dengue, chikungunya a Zika sa u nás lokálne nešíria, tvrdia vedci. Všetky doterajšie ľudské prípady nákazy sú podľa nich importované. Komár je podľa vedcov len potenciálnym prenášačom, ale nie zdrojom nákazy, takže jeho výskyt neznamená automaticky šírenie prenosných ochorení.

V boji proti komárovi vedci odporúčajú ľuďom dôkladne hľadať potenciálne liahniská. V okolí domov sa pravidelne nachádza veľký počet nádob, v ktorých sa zadržiava dažďová voda. Je potrebné zbierať odpadky a eliminovať skládky. Odprataním takéhoto odpadu a jeho triedením sa podľa SAV výrazne znižujú šance pre invázne komáre, ktoré ich vidia ako možné liahniská.

Ázijský komár tigrovaný je od slovenských druhov komárov ľahko rozoznateľný. Je čisto čierny, so snehovobielymi prúžkami na nohách, bez škvŕn na krídlach a s bielym pásikom na hrudi a hlave. Na Slovensku zaznamenali podľa SAV tento druh komára už aj v roku 2012 v okolí Košíc. Vtedy sa mu však na Slovensku nepodarilo usídliť.

Ak chceš vedieť viac, čítaj aj tieto správy: 

23. júna 2024 o 17:12 Čas čítania 0:59 Počet prípadov „horúčky lámajúcich kostí“ v Európe prudko rastie. Prenáša ho špeciálny druh komára Počet prípadov „horúčky lámajúcich kostí“ v Európe prudko rastie. Prenáša ho špeciálny druh komára
11. júna 2024 o 11:10 Čas čítania 0:41 Do Európy sa dostávajú nové druhy exotických a inváznych pavúkov. Môže za to globálne otepľovanie Do Európy sa dostávajú nové druhy exotických a inváznych pavúkov. Môže za to globálne otepľovanie
15. apríla 2024 o 10:23 Čas čítania 1:33 Ochranári na Slovensku sa pripravujú na sršne ázijské. Môžu doraziť už tento rok, útočia vo veľkých počtoch a opakovane Ochranári na Slovensku sa pripravujú na sršne ázijské. Môžu doraziť už tento rok, útočia vo veľkých počtoch a opakovane
Domov
Zdieľať
Diskusia