Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
15. augusta 2024 o 9:22
Čas čítania 1:02

Fico nevidí dôvod na odvolanie Šimkovičovej a Suska. Tvrdí, že opozícia bude na vine, ak príde k ďalšiemu atentátu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Premiér tvrdí, že Boris Susko aj Martina Šimkovičová konali a konajú v súlade so zákonom.

  • Premiér Robert Fico nevidí žiadny dôvod na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska. 
  • Fico podotkol, že rešpektuje odlišné názory opozície. Na utorkovom proteste, ktorý zvolali opozičné strany, mu však chýbali zákonné a vecné argumenty, prečo by mali byť ministri odvolaní.
  • Premiér priznal, že protesty organizované politickými stranami sú prirodzenou súčasťou politickej práce. Zdôraznil však, že ulica rozhodovať nemôže.
  • Skritizoval, že na proteste nevystúpili predsedovia strán, ktoré ho zorganizovali, teda Šimečka a Gröhling, ktorí vraj slúžia iba médiám a mimovládnym organizáciám.

Prečo je to dôležité: Napriek tomu, že premiér hovorí, že protesty sú legitímne, tvrdí aj to, že opozíciu to nezbaví politickej zodpovednosti v prípade, ak dôjde k ďalšiemu atentátu na vládneho predstaviteľa.


Citáty: „Neexistuje žiadny dôvod, aby som ako predseda vlády čo len uvažoval o podaní návrhu na odvolanie ministrov, ktorí sú dnes opozičnými terčmi. Kto sa objektívne pozrie na konanie ministerky kultúry a ministra spravodlivosti, musí súhlasiť s tým, že konali a konajú zákonne a že v súlade so zákonom prijímajú aj bežné manažérske rozhodnutia,“ povedal premiér.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

„Môže vyslovovať názor. Rozhodnutia môžu prijímať len orgány vytvorené na základe demokratických parlamentných volieb, teda predovšetkým parlament a vláda.“

Širší kontext: Tisíce ľudí v utorok na Námestí SNP v Bratislave protestovali proti krokom vládneho kabinetu. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát.

Rečníci okrem iného vyčítali ministrovi spravodlivosti rozhodnutie podať dovolanie a pustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia. Za zhromaždením stálo opozičné hnutie PS a strana SaS.

Prečítaj si aj tieto články:

14. augusta 2024 o 11:14 Čas čítania 0:49 VIDEO: Šimkovičová nazvala opozičné protesty Majdanom. Vadilo jej tiež, že ľudia stáli v horúčavách VIDEO: Šimkovičová nazvala opozičné protesty Majdanom. Vadilo jej tiež, že ľudia stáli v horúčavách
14. augusta 2024 o 7:28 Čas čítania 0:41 Minister Susko kritizuje protesty. Tvrdí, že opozícia v horúčavách ohrozuje zdravie ľudí Minister Susko kritizuje protesty. Tvrdí, že opozícia v horúčavách ohrozuje zdravie ľudí
14. augusta 2024 o 14:45 Čas čítania 0:52 Smer, Hlas-SD a SNS reagujú na protesty: Ak dôjde k ďalšiemu atentátu, zodpovednosť bude niesť opozícia na čele so Šimečkom Smer, Hlas-SD a SNS reagujú na protesty: Ak dôjde k ďalšiemu atentátu, zodpovednosť bude niesť opozícia na čele so Šimečkom
Domov
Zdieľať
Diskusia