Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
4. septembra 2024 o 13:15
Čas čítania 0:59

Danko sa odmietol vzdať ministerstva, aby sa stal predsedom parlamentu. Koalícia sa však stále nedohodla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh na výmenu ministerstva za pozíciu predsedu parlamentu vraj Andrej Danko dostal na minulotýždňovej koaličnej rade.

  • Tomáš Taraba povedal, že Danko odmietol ponuku na post predsedu NRSR výmenou za niektorý z rezortov, ktorý vedie SNS.
  • Richard Raši uviedol, že k dohode na predsedovi Národnej rady SR v koalícii však stále nedošlo. Strana Hlas-SD však trvá na znení koaličnej zmluvy.
  • Raši pripúšťa, že ako kandidát na pozíciu šéfa parlamentu ešte nejaký čas zotrvá v pozícii člena vlády. Tvrdí, že je „na čakačke“.

Prečo je to dôležité: Slovensko je bez predsedu parlamentu už niekoľko mesiacov a parlament dočasne vedie Peter Žiga. Napriek tomu, že podľa koaličnej zmluvy patrí kreslo strane Hlas-SD, Andrej Danko stále tvrdí, že najvyššie funkcie by si mali lídri koalície rozdeliť. Druhá najvyššia ústavná funkcia tak zostáva neobsadená.

Citáty:„Ak má vláda fungovať, musí sa koaličná zmluva dodržiavať či z hľadiska postov, alebo predkladania zákonov,“ upozornil Raši.

„Týmto pádom, ak to má byť len v tejto rovine, že post za niektorý z rezortov, kde je nominant SNS, to považujem za uzavretú tému. My sme nešli niečo bartrovať, my sme išli do toho s tým, že je potrebné zohľadniť fakt, že Peter Pellegrini sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS,“ povedal Taraba.

Širší kontext: Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Pellegriniho v prezidentských voľbách. Hlas-SD naň nominoval Rašiho. Danko považuje za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Podobne sa opakovane vyjadroval aj Fico. Prezident by však mal byť nadstranícky a rovnako by tak mal aj konať. 

Prečítaj si aj tieto články: 

1. septembra 2024 o 18:19 Čas čítania 0:54 SNS chce zdaniť slovenské banky. Podľa Danka si „robia, čo chcú“, navrhuje preto tvrdé opatrenia SNS chce zdaniť slovenské banky. Podľa Danka si „robia, čo chcú“, navrhuje preto tvrdé opatrenia
3. septembra 2024 o 19:08 Čas čítania 0:52 SIS na Slovensku údajne môže sledovať telefóny komukoľvek v štáte. Ficova vláda vraj odkúpila špičkový špionážny systém Pegasus SIS na Slovensku údajne môže sledovať telefóny komukoľvek v štáte. Ficova vláda vraj odkúpila špičkový špionážny systém Pegasus
28. augusta 2024 o 19:56 Čas čítania 1:06 Richard Raši poslal Andrejovi Dankovi ostrý odkaz. Hlas-SD sa kresla predsedu parlamentu nevzdá Richard Raši poslal Andrejovi Dankovi ostrý odkaz. Hlas-SD sa kresla predsedu parlamentu nevzdá
Domov
Zdieľať
Diskusia