Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
3. septembra 2024 o 19:08
Čas čítania 0:52

SIS na Slovensku údajne môže sledovať telefóny komukoľvek v štáte. Ficova vláda vraj odkúpila špičkový špionážny systém Pegasus

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pomocou systému môžu slovenské orgány sledovať SMS správy aj telefonáty občanov.

  • Slovenská informačná služba počas 4. vlády Roberta Fica údajne získala schopnosť úplne ovládnuť akýkoľvek mobilný telefón, informuje Denník N.
  • Niekoľko zdrojov, ktoré majú väzby na  bezpečnostnú komunitu, pre denník potvrdilo, že Slovensko odkúpilo nástroj na sledovanie mikrofónov, kamier aj displejov mobilných telefónov. Vraj môže ísť o špionážny systém Pegasus, ktorý dokáže stiahnuť obsah všetkých komunikačných aplikácií vrátane tých šifrovaných.
  • Systém Pegasus údajne prešiel do plnej prevádzky v septembri 2024, tvrdí jeden zo zdrojov denníka. Ako však ďalej uvádza, SIS o svojich pracovných prostriedkoch nemôže informovať. Nie je preto možné nezávisle overiť, či skutočne špionážnym systémom disponuje.

Citát:„Máme tu Slovenskú informačnú službu (SIS), ktorej boli posilnené kompetencie, môže začať odpočúvať bez rozhodnutia súdu, dokonca si prednedávnom, pred nejakým časom, obstarali nové systémy, ktorými sa vedia nabúravať do telefónov, do elektronických zariadení, ktoré postupne spúšťajú,“ povedal opozičný poslanec Juraj Krúpa na tlačovej konferencii.

Širší kontext: Špionážny softvér Pegasus vyvinula izraelská firma NSO Group s cieľom poskytnúť vládam nástroj na boj proti terorizmu. 

Podľa rozsiahleho vyšetrovania novinárov aj mimovládnych organizácií pod názvom Projekt Pegasus však firma svoj spyware za veľké sumy poskytuje aj štátom, v ktorých sú často porušované ľudské práva. Namiesto boja proti terorizmu tak niektoré vlády sledujú opozíciu, nepohodlných novinárov či ľudí z tretieho sektora. Viac o systéme nájdeš v našom článku

Prečítaj si aj tieto články: 

3. augusta 2021 o 9:32 Čas čítania 4:32 Pegasus je kybernetická zbraň ako z najhorších nočných môr. Neexistuje žiadna ochrana, mobil musel meniť aj Macron Pegasus je kybernetická zbraň ako z najhorších nočných môr. Neexistuje žiadna ochrana, mobil musel meniť aj Macron
1. septembra 2024 o 11:38 Čas čítania 1:08 NAKA od dnes oficiálne zanikla. Čo nahradí elitnú políciu? NAKA od dnes oficiálne zanikla. Čo nahradí elitnú políciu?
28. augusta 2024 o 18:01 Čas čítania 0:23 Miroslavovi Výbohovi zrušili obvinenie, dôvodom je novela Trestného zákona. V minulosti vraj prijal 150-tisícový úplatok Miroslavovi Výbohovi zrušili obvinenie, dôvodom je novela Trestného zákona. V minulosti vraj prijal 150-tisícový úplatok
Domov
Zdieľať
Diskusia