Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
5. septembra 2024 o 15:33
Čas čítania 1:04

Prenajímatelia bytov si pýtajú sumy, ktoré už prekvapujú aj odborníkov. O bratislavské byty je enormne vysoký záujem

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rastúce ceny nájmov sa dotýkajú najmä študentov, mladých ľudí a rodín.

  • S príchodom školského roka a ťažkou dostupnosťou hypoték dosahuje dopyt po nájomných bytoch v Bratislave rekordné úrovne, čo výrazne zvyšuje ich ceny.
  • Realitná kancelária REMAX Vista uvádza, že aj byty s nedostatkami, ako sú tie bez výťahu alebo klimatizácie, sú dnes rýchlo prenajaté, často za prekvapujúco vysoké ceny. Napríklad priemerná cena za jednoizbový byt sa v tomto roku vyšplhala na 15,45 eura za meter štvorcový.
  • Študenti sú pod veľkým tlakom, keďže mnohé bratislavské internáty prechádzajú rekonštrukciami, čo ich núti hľadať súkromné nájmy, čím ešte viac zvyšujú dopyt po bývaní v hlavnom meste.

Prečo je to dôležité: Rastúce ceny nájmov v Bratislave ovplyvňujú životnú situáciu mnohých ľudí, najmä študentov, mladých ľudí a rodín. Nedostupnosť vlastného bývania a tlak na nájomné trhy vytvára napätie, ktoré sa môže prejaviť ďalším zhoršovaním dostupnosti bývania v meste.

Citát:„Aktuálny záujem o prenájmy v Bratislave je enormný. Na trhu sa dnes uplatnia aj byty, ktoré majú menšie alebo väčšie nedostatky, ako sú napríklad byty na vyšších poschodiach bez výťahu, byty v nevyhovujúcom stave alebo nepriaznivo orientované byty bez klimatizácie. Aj takéto byty si dnes nájdu svojich záujemcov a niekedy aj za ceny, ktoré prekvapia aj nás,“ priblížil majiteľ spoločnosti Ján Hámorský.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Okrem rastúcich cien za nájmy sa mení aj zloženie nájomníkov v Bratislave. Zvyšuje sa počet záujemcov z východnej Európy, najmä z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, zatiaľ čo záujemcovia z EÚ sú menej viditeľní. Pre vlastníkov bytov je súčasná situácia príležitosťou na vyššie zárobky, zatiaľ čo nájomníci musia rýchlo reagovať a akceptovať vyššie náklady. Rozsiahle rekonštrukcie internátov prehlbujú problém dostupného bývania pre študentov, ktorí sa musia prispôsobiť náročnej situácii na nájomnom trhu.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
Domov
Zdieľať
Diskusia