Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
včera 26. septembra 2024 o 7:52
Čas čítania 0:55

Vírus spôsobujúci paralýzu u detí sa začína rozširovať stále viac. Mnohí nakazení nemajú spočiatku žiadne príznaky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vírus D68 môže spôsobiť vážnejšie komplikácie.

  • V Spojených štátoch rastie počet prípadov infekcií enterovírusom D68, ktorý môže u niektorých pacientov vyvolať závažné komplikácie podobné detskej obrne, známe ako akútna ochabnutá myelitída.
  • Tento vírus sa šíri podobne ako iné respiračné vírusy a často spôsobuje príznaky podobné prechladnutiu. Deti sú najohrozenejšou skupinou.
  • Testovanie odpadových vôd je efektívny spôsob, ako sledovať šírenie vírusu, pretože veľká časť nakazených nemá príznaky a vírus sa tak ľahko nerozpozná, informuje CNN.

Citát: „Testovanie odpadových vôd na prítomnosť vírusov poskytuje skorý indikátor aktivity vírusu v konkrétnej oblasti. Je to užitočné najmä pri ochoreniach, ktoré sú často asymptomatické alebo ktoré sa často netestujú,“ vysvetlila klinická docentka na Univerzite Georgea Washingtona Leany Wen.

Prečo je to dôležité: Aj keď zvýšený výskyt enterovírusu D68 momentálne sledujú v Spojených štátoch, tento vírus sa môže v dôsledku prepojenosti sveta rozšíriť aj do iných krajín. Vzhľadom na to, že spôsobuje príznaky podobné bežnému prechladnutiu, ľudia ho nemusia rozpoznať, čo komplikuje jeho kontrolu.

19. septembra 2024 o 10:00 Čas čítania 3:52 „Mala som asi šesť rokov, keď som si uvedomila, že ostatné deti sú iné.“ Vanesa prehovorila o živote so zrakovým postihnutím „Mala som asi šesť rokov, keď som si uvedomila, že ostatné deti sú iné.“ Vanesa prehovorila o živote so zrakovým postihnutím

Širší kontext: Enterovírusy sú bežné a väčšina prípadov prebehne bez závažných následkov. Vírus D68 však môže spôsobiť vážnejšie komplikácie, ako napríklad ochabnutie svalov alebo ťažkosti s dýchaním.

Deti sú najviac ohrozené, keďže sú často v úzkom kontakte so svojimi rovesníkmi a ich imunita nie je ešte dostatočne silná. Ochorenie môže vážne ohroziť pacientov na živote, ak zasiahne ich dýchacie alebo srdcové svaly. Akútna ochabnutá myelitída je však zriedkavá.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

25. septembra 2024 o 9:53 Čas čítania 0:39 Na Slovensku bude čoskoro dostupná nosová vakcína proti chrípke. Určená je však len pre ľudí do 18 rokov Na Slovensku bude čoskoro dostupná nosová vakcína proti chrípke. Určená je však len pre ľudí do 18 rokov
24. septembra 2024 o 9:54 Čas čítania 0:42 Európou sa rýchlo šíri nový variant covidu. Spoznáš ho podľa týchto 10 príznakov Európou sa rýchlo šíri nový variant covidu. Spoznáš ho podľa týchto 10 príznakov
20. septembra 2024 o 15:08 Čas čítania 0:45 Len 16-ročný mladík, ktorý na jar podpálil košickú nemocnicu, spoznal svoj trest. Navyše musí zaplatiť takmer pol milióna Len 16-ročný mladík, ktorý na jar podpálil košickú nemocnicu, spoznal svoj trest. Navyše musí zaplatiť takmer pol milióna
Domov
Zdieľať
Diskusia