Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
25. septembra 2024 o 9:53
Čas čítania 0:39

Na Slovensku bude čoskoro dostupná nosová vakcína proti chrípke. Určená je však len pre ľudí do 18 rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Chrípka je ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje vysokou horúčkou, bolesťami svalov a kašľom.

  • Chrípková sezóna začína s príchodom chladnejších mesiacov. Postupne sa zvyšuje počet prípadov chrípky, ktorá môže mať vážny priebeh najmä u rizikových skupín, ako sú seniori, deti alebo chronicky chorí ľudia. 
  • Aktuálne sú na Slovensku dostupné injekčne podávané vakcíny Influvac Tetra a Vaxgrip Tetra. Influvac Tetra je určená pre dospelých aj deti od 6 mesiacov. Vaxgrip Tetra je určená pre dospelých a deti vo veku od 6 mesiacov do 17 rokov. 
  • Refresher zisťoval možnosti nosovej vakcinácie proti chrípke. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nám potvrdil, že Vakcína Fluenz Tetra by mala byť dostupná od októbra. Používa sa u detí a dospievajúcich vo veku od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov. 

Širší kontext: Odborníci každoročne odporúčajú začať s očkovaním čo najskôr, aby si telo stihlo vytvoriť protilátky ešte pred vrcholom sezóny. Chrípka je infekčné ochorenie horných dýchacích ciest spôsobené vírusom, ktorý sa prejavuje náhlym nástupom príznakov ako horúčka, bolesti svalov, hlavy a kašeľ.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

12. septembra 2024 o 6:52 Čas čítania 0:43 Slováci už nemusia čakať na termín u odborníkov. Všeobecný lekár môže po novom predpísať lieky na špecifický typ ochorenia Slováci už nemusia čakať na termín u odborníkov. Všeobecný lekár môže po novom predpísať lieky na špecifický typ ochorenia
18. júla 2024 o 14:30 Čas čítania 1:00 Union prichádza s novým benefitom – poistenci môžu využívať zľavy na produkty, ktoré podporia ich zdravý životný štýl Union prichádza s novým benefitom – poistenci môžu využívať zľavy na produkty, ktoré podporia ich zdravý životný štýl
3. júla 2024 o 16:00 Čas čítania 0:49 Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí
Domov
Zdieľať
Diskusia