Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
dnes 27. septembra 2024 o 19:50
Čas čítania 1:03

Izrael uskutočnil najväčší nálet na Bejrút. UNICEF upozorňuje, že útoky zabíjajú deti v Libanone desivým tempom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Izrael uskutočnil najväčší útok v Bejrúte od začiatku konfliktu, hlásia množstvo obetí.

  • Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu.
  • Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti desivým tempom.
  • Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa izraelskej armády pozície Hizballáhu, si od pondelka podľa libanonských úradov vyžiadalo približne 700 obetí.

Citát: "Útoky na Libanon zabíjajú a zraňujú deti desivým tempom. Utrpenie detí sa musí skončiť," povedal predstaviteľ UNICEF-u v Libanone Edouard Beigbeder a dodal, že sa situácia zmenila na katastrofu.

Širší kontext: Zdroje blízke Hizballáhu uviedli, že masívne piatkové útoky zrovnali so zemou najmenej šesť budov. Z miesta hlásia množstvo obetí. Mohutná explózia bola taká silná, že rozbila okná a otriasla domami asi 30 kilometrov severne od Bejrútu. Na miesto výbuchov smeruje množstvo sanitiek. Útok prišiel hodinu po tom, ako sa tisíce ľudí zúčastnili na pohrebe jedného z najvyšších veliteľov Hizballáhu, ktorý bol zabitý deň predtým.


Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.
Boje medzi Izraelom a Hizballáhom vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice. Medzi obeťami pondelkových a utorkových útokov bolo aj 50 detí, uviedol UNICEF s odvolaním na údaje libanonského ministerstva zdravotníctva.

Prečítaj si aj tieto články:

24. septembra 2024 o 14:59 Čas čítania 0:58 VIDEO: Izrael zaútočil na hlavné mesto Libanonu. Tisíce ľudí muselo opustiť mesto, mnohí spia v autách či na ulici VIDEO: Izrael zaútočil na hlavné mesto Libanonu. Tisíce ľudí muselo opustiť mesto, mnohí spia v autách či na ulici
23. septembra 2024 o 10:47 Čas čítania 1:01 Izrael podnikol jeden z najväčších útokov na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy. Krajinu zasiahlo viac ako 80 náletov Izrael podnikol jeden z najväčších útokov na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy. Krajinu zasiahlo viac ako 80 náletov
19. septembra 2024 o 17:50 Čas čítania 0:41 Výbuchy pagerov a vysielačiek možno považovať za vyhlásenie vojny, povedal šéf Hizballáhu. Počet obetí stúpol na 37 Výbuchy pagerov a vysielačiek možno považovať za vyhlásenie vojny, povedal šéf Hizballáhu. Počet obetí stúpol na 37
Späť
Zdieľať
Diskusia