Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
dnes 23. septembra 2024 o 10:47
Čas čítania 1:01

Izrael podnikol jeden z najväčších útokov na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy. Krajinu zasiahlo viac ako 80 náletov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Obe strany konfliktu sa ostreľovali aj počas minulého víkendu.

  • Izrael v pondelok podnikol sériu leteckých útokov na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Ide o jeden z najväčších útokov Izraela na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy.
  • Izraelské vojenské lietadlá v pondelok ráno podnikli podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters sériu náletov na mestá pozdĺž južnej hranice Libanonu.
  • Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vyzval obyvateľov južného Libanonu, aby sa nepribližovali k stanovištiam Hizballáhu. Uviedol, že išlo o preventívny útok a na pozície Hizballáhu začali útočiť po tom, čo zistili, že pripravujú raketový útok na Izrael.

Prečo je to dôležité: Napätie medzi oboma stranami eskaluje od minulého týždňa, kedy zomrelo 37 ľudí pri výbuchoch pagerov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu.

Citát: „Nepriateľské vojenské lietadlá uskutočnili viac než 80 náletov v priebehu pol hodiny,“ uviedla libanonská tlačová agentúra.  


Širší kontext: Na otázku o možnom pozemnom vpáde izraelských síl do Libanonu Hagari odpovedal, že „urobia všetko, čo bude potrebné,“ aby sa evakuovaní obyvatelia severného Izraela bezpečne vrátili do svojich domovov. Navrátenie evakuovaných označil minulý týždeň izraelský premiér Benjamin Netanjahu za jeden z vojnových cieľov.


Obe strany konfliktu sa ostreľovali aj počas uplynulého víkendu. V piatok pri izraelskom útoku na Bejrút zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu. V sobotu zase libanonské hnutie vypálilo na Izrael približne 150 rakiet.


Agentúra Reuters pripomína, že konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom prebieha od začiatku vojny v Pásme Gazy, po ktorej začal Hizballáh s ostreľovaním izraelských pozícií neďaleko spoločných hraníc. Militantné hnutie tvrdí, že útoky podniká na podporu palestínskeho ľudu.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

19. septembra 2024 o 17:50 Čas čítania 0:41 Výbuchy pagerov a vysielačiek možno považovať za vyhlásenie vojny, povedal šéf Hizballáhu. Počet obetí stúpol na 37 Výbuchy pagerov a vysielačiek možno považovať za vyhlásenie vojny, povedal šéf Hizballáhu. Počet obetí stúpol na 37
25. augusta 2024 o 8:33 Čas čítania 0:37 Hnutie Hizballáh zaútočilo na vojenské objekty v Izraeli. Ten začal s protiúdermi hneď, ako sa dozvedel o plánovanom útoku Hnutie Hizballáh zaútočilo na vojenské objekty v Izraeli. Ten začal s protiúdermi hneď, ako sa dozvedel o plánovanom útoku
10. augusta 2024 o 14:05 Čas čítania 1:05 Izrael zaútočil na školu v pásme Gazy. Hlásia desiatky mŕtvych Izrael zaútočil na školu v pásme Gazy. Hlásia desiatky mŕtvych
Domov
Zdieľať
Diskusia