Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
dnes 24. septembra 2024 o 14:59
Čas čítania 0:58

VIDEO: Izrael zaútočil na hlavné mesto Libanonu. Tisíce ľudí muselo opustiť mesto, mnohí spia v autách či na ulici

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Izraelská armáda upozorňuje, že nálety budú pokračovať.

  • Izraelská armáda v utorok popoludní podnikla útok v libanonskej metropole Bejrút. Podľa libanonských médií zásah dostalo južné predmestie Bejrútu. Libanonské médiá informovali, že k útoku došlo na prevažne šiitskom predmestí Dáhíja.
  • Izraelská armáda vo svojom vyhlásení označila tento útok za cielený a upozornila obyvateľov dedín, kde Hizballáh skladuje svoje zbrane, že nálety budú ešte pokračovať.
  • Libanonské úrady evidujú najmenej 16 500 ľudí, ktorí v posledných dňoch opustili svoje domovy na juhu Libanonu a v údolí Bikáa.
  • Niektoré z vysídlených rodín strávili noc na utorok v školách v Bejrúte a v pobrežnom meste Sidon. Keďže hotely boli obsadené alebo ceny izieb presahovali finančné možnosti presídlencov, mnohí ľudia spali v autách, v parkoch alebo na pobreží.

Širší kontext: Najnovšia eskalácia bojov medzi izraelskou armádou a Hizballáhom v Libanone si za necelé dva dni vyžiadala takmer 560 obetí. Pondelková eskalácia nastala po mimoriadne intenzívnych delostreleckých prestrelkách počas uplynulej nedele, keď Hizballáh na sever Izraela vypustil okolo 150 rakiet a dronov.


Šlo o reakciu Hizballáhu na zabitie desiatok príslušníkov hnutia pri sérii výbuchov malých komunikačných zariadení - pagerov a vysielačiek -, ku ktorej došlo minulý týždeň na rôznych miestach v Libanone a Sýrii. Tieto útoky sú pripisované Izraelu, ktorý sa však k zodpovednosti za ne neprihlásil. O život pri nich prišlo 39 ľudí a zranenia utrpelo takmer 3 000, vrátane mnohých civilistov.

libanonlibanonlibanonlibanon
Zobraziť galériu
(5)
Späť
Zdieľať
Diskusia