Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Radka Klučárová
26. apríla 2023 o 14:31
Čas čítania 0:56

MAPA: Takto vyzerá nové rozdelenie súdov na Slovensku (+ kompletný prehľad)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nová súdna mapa začne platiť už od 1. júna 2023. Niektoré mestá na nej už nenájdeš.

Nová súdna mapa začne platiť od 1. júna. Podľa dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa žiadna zmena neprichádza do úvahy. 


Karas doplnil, že pri súdnej mape došlo k zhode. „Bolo potrebné prijať rozhodnutie a ísť jednotne spoločnou cestou istý čas. Po ňom vyhodnotiť, nakoľko je efektívna a správna. Som rád, že sme našli spoločnú cestu s predsedami krajských súdov, ako aj s vedením Súdnej rady SR,“ uviedol.


Od 1. júna vzniknú tri správne súdy. „V Košiciach a Banskej Bystrici je z hľadiska obsadenosti situácia priaznivá a v Bratislave by k danému termínu malo byť k dispozícii 23 sudcov,“ informoval predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.


Z technickej aj materiálnej stránky by fungovanie všetkých troch správnych súdov malo byť zabezpečené. „Všetky tri už majú svoje budovy, zabezpečuje sa aj technické vybavenie a môže sa začať sťahovanie. Čo sa týka obsadenosti bratislavského súdu, je vypísané výberové konanie, ktoré je aktuálne ešte otvorené,“ doplnila poverená predsedníčka Správneho súdu v Bratislave Jeannette Hajdinová.


Ako doplnila, pre súd v Bratislave je stanovených 43 sudcov. „Do konca júna by malo byť na súde približne 20 sudcov a výberové konanie je na ďalších 20. Rozbeh bude chvíľu trvať. Je dôležité si uvedomiť, že súdna mapa je iba prvý krok, ktorý prinesie špecializáciu. Nemenej dôležitá otázka sú ľudské zdroje, a to nielen sudcovia, ale aj ďalší personál, a je potrebné o tom otvoriť diskusiu,“ povedal Karas.

Kompletný prehľad súdnej mapy nájdeš na webe Ministerstva spravodlivosti SR.

sudna mapa
Zdroj: mssr.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia