Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
2. mája 2023, 15:45
Čas čítania 0:50

Poslanci chcú legendárnu Rainerovu útulňu darovať chatárovi Petrasovi, ktorý na nej pracuje celý život. Odmena srdciarovi, tvrdia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh prišiel z dielne poslanca Jaroslava Karahutu zo strany Sme rodina.

Poslanec NR SR Jaroslav Karahuta zo strany Sme rodina predložil návrh zákona, pomocou ktorého chce darovať známu Rainerovu chatu chatárovi Petrovi Petrasovi. Ten na nej chatárči takmer celý život, informuje Denník N.

Otec Petra Petrasa populárnu tatranskú útulňu v minulosti zrekonštruoval. Peter Petras je jej nájomcom už od roku 2014. Karahuta tvrdí, že ide o nadbytočný majetok štátu, ktorý by sa takýmto spôsobom dostal do správnych rúk. „Je to odmena srdciarovi, ktorý tam prežil celý život,“ uviedol poslanec.

Momentálne má chatu na starosti Správa Tatranského národného parku. Riaditeľ správy Pavol Majko pre Denník N uviedol, že o takomto návrhu zákona nič nevedeli a v súvislosti s jeho prípravou nebol nikto informovaný či oslovený.

Majetok by malo prevádzať ministerstvo, ktorému nepatrí

Karahuta chce, aby štát preniesol tento dočasne nadbytočný majetok do vlastníctva Petra Petrasa. Rainerova chata je aktuálne jedinou obdobnou nehnuteľnosťou či ubytovňou, ktorú spravujú Štátne lesy TANAP-u spadajúce pod ministerstvo pôdohospodárstva.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Tie sa po spustení reformy národných parkov zlúčili so správou národného parku, ktorá teraz útulňu prenajíma. Zvyšné chaty sa nachádzajú vo vlastníctve športových spolkov, samospráv alebo súkromných podnikateľov.

Prevod majetku by malo schváliť ministerstvo financií, zmluvu o prevode vlastníctva chaty by zasa malo uzatvoriť ministerstvo dopravy. To však nie je zriaďovateľom TANAP-u, a tak podľa zákona nemôže prevádzať jeho majetok.

Rainerova chata.
Rainerova chata. Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia