Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
21. mája 2023, 14:30
Čas čítania 1:42

MAPA: Za koľko rokov zarobíš milión eur v rôznych štátoch Európy? V niektorých za 15 rokov, inde ani za dva životy

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Najrýchlejšie by milión eur zarobili obyvatelia Švajčiarska. S výškou ich priemernej mzdy by milión na účte mohli mať už za necelých 15 rokov.

Výška priemerných platov v jednotlivých krajinách Európy je dramaticky rozdielna. Kým vo Švajčiarsku sa priemerný mesačný zárobok pohybuje okolo 5593 eur, napríklad v Moldavsku je výška priemernej mesačnej mzdy len na úrovni 480 eur. Švajčiari zarobia teda v priemere takmer dvanásťkrát viac.

Na základe výšky priemerných miezd európskych krajín (dáta sú z portálov minimalnamzda.sk a numbeo.com) sme vypočítali, za koľko rokov by si zarobil jeden milión eur. Ide o hypotetický výpočet, ktorý má skôr ilustrovať rozdielnu výšku platov, nie reálnu schopnosť obyvateľa usporiť si milión eur. Do úvahy sme totiž nebrali dane, odvody či povinné mesačné náklady na bývanie a život. Narábali sme s možnosťou, že by si človek zarábajúci priemernú mzdu odkladal každý mesiac celú sumu. 

Milión eur by najrýchlejšie zarobili Švajčiari, ktorým by na jeho vyskladanie postačilo 14,9 roka. Ku štátom s najlepšími platmi patrí aj Luxembursko, kde sa v priemere zarába 5143 eur a na zarobenie milióna by jeho obyvatelia potrebovali presne 16,2 roka. Menej ako 20 rokov na pokorenie šesťcifernej hranice by stačilo aj obyvateľom Dánska, Holandska, Švédska, Nemecka, no aj susedného Rakúska.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia