Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
MAPA: Za koľko rokov zarobíš milión eur v rôznych štátoch Európy? V niektorých za 15 rokov, inde ani za dva životy
Za koľko rokov zarobíš milión eur v Európe?
Za koľko rokov zarobíš milión eur v Európe? Zdroj: Flourish/REFRESHER

Slovensko sa v rebríčku ocitlo niekde uprostred. Výška priemernej mzdy sa u nás aktuálne pohybuje okolo 1304 eur a na zarobenie milióna by sme potrebovali 63,8 roka.

30. mája 2023, 14:30 Čas čítania 3:19 PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl

O niečo lepšie sú na tom susedné štáty Česko a Poľsko. Česi by na základe priemernej mzdy vo výške 1501 eur zarobili milión za 55,5 roka. Poliakom by to s priemerným mesačným platom 1368 eur trvalo 61 rokov. Horšie sú na tom naši južní susedia, ktorých priemerné mzdy sa pohybujú okolo 1059 eur, zarobiť milión eur by im trvalo o vyše 10 rokov viac ako nám.

Na zarobenia milióna by nestačili ani dva životy

Podľa našich výpočtov sa na konci rebríčka ocitli krajiny ako Moldavsko, kde sa v priemere zarába okolo 480 eur mesačne a na zarobenie jedného milióna, by potrebovali pracovať 173,6 roka. Ešte dlhšie by na milión zarábali obyvatelia Kosova, ktorí by svoje priemerné mzdy naň skladali viac ako 189 rokov. Keď vezmeme do úvahy fakt, že aktuálna priemerná dĺžka ľudského života sa v Európe pohybuje okolo 76 rokov, môžeme povedať, že ak by sme zarábali priemernú mzdu v spomínaných krajinách, milión na účte sa tam ľuďom nepodarí nesporiť ani za dva celé životy. 

7. februára 2023, 18:10 Čas čítania 3:09 Plat 2490 € mesačne aj bez vysokej školy? Našli sme dobre platené pozície na Slovensku Plat 2490 € mesačne aj bez vysokej školy? Našli sme dobre platené pozície na Slovensku

K európskym krajinám, kde by ľudia na milión zarábali najdlhšie, patrí aj vojnou zmietaná Ukrajina. Priemerná mzda v krajine sa totiž pohybuje len na úrovni 474 eur a zarobiť milión by teda trvalo 175,8 roka. Neslávne v rebríčku vyšlo aj Rusko, kde s priemerným mesačným zárobkom na úrovni 555 eur by zarobenie jedného milióna trvalo presne 150 rokov. 

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia