Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
16. júna 2023 o 12:53
Čas čítania 0:41

Pri platení kartou v zahraničí si daj veľký pozor na jednu vec. Na dovolenke môžeš ušetriť až desiatky eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Väčšina turistov o týchto poplatkoch pri platbe kartou nevie.

Pri platbe kartou v krajine s inou menou treba byť veľmi opatrný. Ľahko sa môže stať, že platiaci príde zbytočne o niekoľko eur navyše. Jeden z tipov, ako ušetriť, je vykonávať elektronické platby v domácej mene, píše CNN.

Mnohých Slovákov môže lákať platba v eurách, pretože okamžite vedia, akú sumu im z účtu strhnú. Pri takej platbe je tam poplatok až na úrovni 7,6 percenta. Z prieskumu však vyplýva, že napriek vysokým poplatkom platí vo svojej mene viac ako polovica zahraničných turistov. 

Napríklad, Slovák sa rozhodne dať si v Anglicku večeru, za ktorú má zaplatiť 88,43 libry. Pokiaľ si na platobnom termináli zvolí možnosť platenia v librách, z účtu mu odíde približne 102 eur. Ak sa však rozhodne, že si vyberie eurá, z účtu mu môžu strhnúť až okolo 108 eur. Ide tak o takmer 6-eurový rozdiel. 

Pri platení si preto treba dať veľký pozor. Platobné terminály zákazníkom neukazujú výšku poplatkov, iba použitý výmenný kurz. Pre mnohé podniky je veľmi výhodné, pokiaľ turisti platia vlastnou menou, pretože z poplatkov inkasujú 1 percento. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash/naipo.de
Domov
Zdieľať
Diskusia