Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
23. júna 2023, 10:38
Čas čítania 0:44

Dočkali sme sa. Slovenská národná galéria v novej budove otvára prvé výstavy, vrátia sa aj experimentálne expozície

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na nové expozície sa môžu návštevníci tešiť už tento víkend.

Slovenská národná galéria v piatok sprístupní prvé dve dlhodobé expozície Moderna a Sakrálne umenie. Budú zamerané na slovenské moderné umenie prvej polovice 20. storočia, respektíve na sakrálne umenie z obdobia gotiky a baroka.


Ako uviedla kurátorka Katarína Bajcurová, Moderna približuje príbeh slovenského výtvarného umenia prvej polovice 20. storočia. Návštevníkom ukáže to najdôležitejšie, čo sa odohralo v našom umení v priebehu rokov 1890/1900 – 1948. V expozícii Sakrálne umenie možno objaviť najvzácnejšie gotické a barokové obrazy a sochy zo zbierky SNG, doplnené o ikony a maľby európskeho umenia 16. až 19. storočia.


Návštevníci SNG sa podľa Bajcurovej „dozvedia viac o tom, ako umenie odpovedalo na nové civilizačné výzvy a spoločenské premeny, ako umelci reagovali na svet, v ktorom žili, a akým spôsobom sa tieto skutočnosti premietali do ich diel, menili vizuálnu obraznosť a reč výtvarného umenia.“

Galéria opätovne sprístupní aj experimentálne expozície v budove Esterházyho paláca. Dostupná bude aj obľúbená interaktívna projekcia Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom, Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov a Antimúzeum J. K. Netradičný formát doplní nová expozícia Biblioman: Krásna kniha a dizajn knihy zo zbierky teoretika a historika umenia, knihovníka a bibliofila Igora Gazdíka.

Domov
Zdieľať
Diskusia