Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
24. júna 2023 o 8:22
Čas čítania 1:50

VOJENSKÝ PREVRAT V RUSKU: Vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Cesty na Moskvu sú zablokované

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin tvrdí, že získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektmi vrátane letiska.

Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že so svojimi bojovníkmi obsadil veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom, ktoré sa nachádza 46 km od pobrežia Azovského mora. Podľa jeho slov získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektmi vrátane letiska. TASR správu prebrala od agentúry AFP. 


„Sme na okresnom veliteľstve, je 7.30 h ráno,“ uviedol Prigožin vo videu na Telegrame. „Vojenské objekty v Rostove vrátane letiska máme pod kontrolou,“ dodal.

Šéf vagnerovcov povedal, že jeho bojovníci budú blokovať Rostov nad Donom a zamieria na Moskvu, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, napísal britský denník The Guardian.

Nexta na Twitteri informovala, že doprava z mesta Voronež na juhozápade Ruska smerom na Moskvu je úplne zablokovaná. Nad mestom Riazaň lietajú od skorého rána stíhačky.

Ruské vojenské veliteľstvo v Rostove nad Donom je kľúčovou logistickou základňou pre vedenie ofenzívy na Ukrajine, pripomína AFP. Prigožin povedal, že lietadlá vykonávajúce vojenské operácie na Ukrajine „normálne“ odlietajú z tamojšieho letiska napriek jeho obsadeniu.


Tvrdí, že letisko obsadili z dôvodu, aby ruské vzdušné sily nezasiahli vagnerovcov, ale Ukrajincov. Zároveň vyzval Rusov, aby neverili tomu, čo im hovorí ruská štátna televízia o vývoji bojov na Ukrajine. Podľa jeho slov Rusko stratilo v bojoch proti ukrajinským silám trikrát či dokonca štyrikrát viac vojakov, ako uvádza vedenie ruskej armády.

Moskva sprísnila opatrenia

Vladimir Putin dostal informáciu o ozbrojenom prevrate v sobotu nadránom. „Generálny prokurátor Ruskej federácie Igor Krasnov informoval Putina o začatí trestného stíhania v spojení s pokusom o zorganizovanie ozbrojenej rebélie,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail Chodorkovskij v sobotu vyzval Rusov, aby šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny podporili.

„Teraz je nutné pomôcť a potom neskôr, ak to bude nutné, bojovať aj proti nemu,“ napísal Chodorkovskij o Prigožinovi. Podľa bývalého ropného magnáta je potrebné podporiť „aj diabla“, pokiaľ sa rozhodne zaútočiť na Kremeľ. „A áno, toto je len začiatok,“ dodal.

Cesty na Moskvu sú úplne zablokované.
Cesty na Moskvu sú úplne zablokované. Zdroj: Google Maps

Ruské úrady zaviedli v Moskve prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Ruská štátna agentúra uviedla, že všetky dôležité zariadenia a objekty vládnej a dopravnej infraštruktúry sa nachádzajú pod zvýšenou ochranou. Situáciu pozorne sleduje aj Biely dom.

29. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:14 Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči

Prigožin útok oznámil vo videu, ktoré zverejnil v piatok večer na Telegrame. Obvinil v ňom vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov, ktoré si podľa neho vyžiadali veľa obetí. Vyzval na otvorenú ozbrojenú vzburu s cieľom zosadiť ministra obrany Sergeja Šojgua. Ruská Federálna bezpečnostná služba okamžite zareagovala výzvou na jeho zatknutie.

Domov
Zdieľať
Diskusia