Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
17. júla 2023, 10:45
Čas čítania 0:59

FOTO: Takto poľovníci lákajú hladné medvede blízko k obciam, opisuje známy ochranár. Výrazne zvyšujete riziko napadnutia, odkazuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lesník Majo Hletko upozorňuje, že krmoviská a vnadiská sa stali jedným z hlavných potravových zdrojov medveďa v Európe a je nutné, aby prestali byť umiestňované v blízkosti ľudských obydlí či turistických chodníkov.

Poľovníci nesú časť zodpovednosti za viaceré útoky medveďa na Slovensku, tvrdí ochranár a lesník Majo Hletko vo svojom facebookovom statuse. Hletko opisuje, ako už pred dvoma mesiacmi informoval, že nad obcou Šumiac niekto vytvoril vnadisko plné potravy, ktoré k obci mohlo prilákať medveďa.

V statuse uvádza, že väčšie množstvo ovocia a zeleniny vysypané nad obcou Šumiac poslúžilo ako skvelá návnada na prilákanie šelmy. 

„Približne 300 metrov nad obcou Šumiac sa nám podarilo zdokumentovať väčšie množstvo jabĺk, kukuricu a melón, ktoré boli umiestnené pred poľovníckym posedom. Lokalitu sledovali 3 poľovnícke fotopasce, na ktoré sme sa v uniformách stráže prírody nechali úmyselne zaznamenať, aby sme prevádzkovateľa odradili od nežiaduceho konania,“ uviedol v statuse. 

Poľovník s prikrmovaním neprestal

S medveďom sa dokonca jeden člen stráže prírody stretol osobne, keď šiel 16. júla preveriť hlásenie priamo k vnadisku. „Medveď ležal vo vysokej tráve pod stromom, na ktorom bola umiestnená poľovnícka fotopasca, a čakal na pravidelný prísun potravy,“ informuje v statuse.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

Na miesto následne prišiel poľovník, ktorý vnadisko vytvoril. Poľovník tvrdil, že po zverejnení Hletkovej fotografie na sociálnej sieti s prikrmovaním skončil, no podľa Hletka napriek tomu s prikrmovaním naďalej pokračuje. Tvrdí však, že potravu nesype pre medveďa, ale je určená diviakom.

Ochranár Hletko, ktorý bol v minulosti koordinátorom Zásahového tímu pre medveďa hnedého, upozorňuje, že krmoviská a vnadiská sa stali jedným z hlavných zdrojov potravy pre medvede v Európe a je nutné, aby prestali byť umiestňované v blízkosti ľudských obydlí či turistických chodníkov. Minimálne tento krok by vedel znížiť riziko stretnutia medveďa s ľuďmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia