Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. júla 2023 o 16:20
Čas čítania 0:49

Aký maximálny teplotný rozdiel môžeš mať medzi autom a vonkajškom? Experti varujú Slovákov pred teplotnými šokmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nesprávne používanie klimatizácie môže spôsobiť aj dlhodobé zdravotné problémy.

Pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k teplotnému šoku, ktorý dokáže oslabiť organizmus, upozornila na to vedúca odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR Milada Eštóková. Apeluje preto na opatrnosť pri používaní klimatizácie.

„Klimatizáciu je vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia,“ priblížila.

Nesprávne používaná klimatizácia môže podľa odborníčky spôsobiť zdravotné problémy aj v aute, a to najmä pri dlhších cestách. „Klimatizáciu v aute odporúčame časovo regulovať, na desať až 15 minút za hodinu. Prúd chladného vzduchu smerujte tak, aby nefúkal priamo na posádku – najlepšie je viesť ho na čelné sklo, prípadne k nohám,“ doplnila.

Teplotný rozdiel v aute by mal byť maximálne sedem stupňov Celzia

Teplotný rozdiel medzi vnútrajškom a vonkajškom v aute by mal byť podľa jej slov tiež päť až sedem stupňov Celzia. „Ak z auta často vystupujete a nastupujete, rozdiel teplôt by mal byť ešte nižší,“ podotkla.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Odborníčka apeluje aj na to, aby ľudia pri používaní klimatizácie pozatvárali dvere a okná. „Dbajte na prísny režim čistenia klimatizačnej jednotky podľa pokynov výrobcu. Udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky dezinfikujte. Správnou údržbou klimatizácie predchádzate tomu, aby bola zdrojom choroboplodných mikroorganizmov v priestore,“ dodala.

klimatizácia
Zdroj: Unsplash/Julian Hochgesang
Domov
Zdieľať
Diskusia