Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
29. júla 2023, 11:57
Čas čítania 0:53

Agresívny bocian už mesiace útočí na autá v slovenskej dedine. Škody vo výške 22 000 nechcú poisťovne uhradiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bocian útočí na autá, keďže svoj odraz považoval za soka.

Dedinka Černina v okrese Humenné zažíva od mája terorizovanie miestnym bocianom. Agresívny operenec útočí na svoj zrkadlový obraz a najčastejšie sa púšťa do konfliktu so sklami na autách. Na karosériách jeho útoky vytvárajú škrabance a nezriedka aj preliačiny.

Miestni motoristi, ale aj návštevníci obce so 150 obyvateľmi sú podľa Korzára pre jeho nálety nútení parkovať v garáži alebo svoje vozidlá zakrývať. 

Hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková tvrdí, že v tmavých sklách áut bocian spoznal cudzieho samca, ktorého v období párenia identifikoval ako nepriateľa. Vraj si pred ním chce len ochrániť hniezdo, partnerku, štyroch potomkov, ale aj zdroje v okolí. Ochranári veria, že zviera s útokmi prestane a nebudú ho musieť zabiť.

„Ak budú problémy pretrvávať, do úvahy prichádza možnosť problémového bociana odchytiť a umiestniť do rehabilitačného zariadenia. V prípade, ak sa preukáže, že správanie bociana je natrvalo pozmenené, prišlo by na rad usmrtenie, ale až po udelení výnimky. Ide však až o úplne krajné riešenie,“ vysvetlil hovorca rezortu životného prostredia Tomáš Ferenčák. Život agresívnemu bocianovi môže zachrániť aj blížiace sa každoročné sťahovanie do Afriky.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

Starostka Silvia Žinčáková odhadla škody na vozidlách v obci na 22 000 eur. S finančnou náhradou od poisťovní to však budú mať obyvatelia ťažké. Bocian biely totiž nepatrí na zoznam živočíchov, za ktoré štát vypláca náhradu. „Poisťovne zaujali taký prístup, že sa dištancujú od zaplatenia nákladov,“ uviedla starostka.

Domov
Zdieľať
Diskusia