Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
1. augusta 2023 o 18:05
Čas čítania 0:27

K Zemi sa blíži geomagnetická búrka z vesmíru. Môže ti spomaliť internet, spôsobiť výpadok signálu aj pomýliť GPS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Geomagnetická búrka dnes môže spôsobiť viaceré komplikácie.

Portál iMeteo informuje, že dnes hrozí vznik geomagnetickej búrky, ktorá sa dokáže vyvinúť dôsledkom slnečnej erupcie. Geomagnetická búrka môže spôsobiť krátke výpadky mobilného signálu, spomalený internet alebo aj poruchy rádiového signálu. V praxi to napríklad znamená, že ti môže chybne fungovať GPS navigácia.

K Zemi sa momentálne blíži koronálny výron hmoty, ktorý vznikol v dôsledku slnečnej erupcie na severnej pologuli Slnka z 28. júla. Prúd nabitých častíc zreaguje s magnetosférou Zeme, čo vyvolá geomagnetickú búrku. Americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) silu dnešnej búrky odhaduje na G1 až G2, čo znamená slabú až miernu.

Najsilnejšiu geomagnetickú búrku zaznamenali v roku 1859 v Carringtone. Tá viedla k zlyhaniu telegrafných systémov po celom svete. 

Planéta Zem.
Planéta Zem. Zdroj: Unsplash/NASA/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia