Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. augusta 2023 o 11:38
Čas čítania 0:54

Útokov agresívnych mladistvých pribúda. Polícia chce zareagovať výrazne vyšším počtom preventistov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V posledných rokoch u mladistvých výrazne narastá počet násilných fyzických útokov aj útokov so zbraňou.

Slovenská polícia chce zvýšiť počet preventistov, ktorí majú zabezpečiť intenzívnejšiu a pravidelnejšiu spoluprácu s predškolskými a so školskými zariadeniami. Súčasných 56 pozícií by sa malo rozšíriť až o ďalších 200 miest. V posledných rokoch totiž u mladistvých výrazne narastá počet násilných fyzických útokov aj útokov so zbraňou.

„Jedným z dôvodov intenzívnejšej spolupráce preventistu v zastúpení Policajného zboru, a to najmä so strednými školami, je aj rozšírené násilie a agresia medzi deťmi a mládežou, ako aj zvyšujúce sa riziko útokov na mäkké ciele – školy,“ načrtol riaditeľ odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru Petar Lazarov.

Medzi najzávažnejšie prípady v ostatných rokoch patril útok 22-ročného bývalého žiaka školského zariadenia vo Vrútkach z júna 2020, pri ktorom zomreli dve osoby, ale aj prípad šikany v Miloslavove z januára 2022 či októbrový útok na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom 19-ročný útočník, študent maturitného ročníka, zastrelil dve osoby.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Preventisti dnes v teréne osobne pracujú s rôznymi vekovými a sociálnymi skupinami buď individuálnou formou, napríklad v rámci projektu individuálne navštevujú seniorov, aby ich upozorňovali na nekalé praktiky podvodníkov. Vzdelávajú tiež skupinovou či hromadnou formou, keď navštevujú napríklad nízkoprahové centrá pre obete domáceho násilia alebo školy.

Polícia pri posilnení počtu preventistov argumentuje aj počtom škôl. Celkovo 2 781 predškolských zariadení navštevuje 180 641 detí a na 2 667 základných a stredoškolských zariadeniach študuje 506 738 žiakov základných škôl a 214 970 študentov stredných škôl.

škola
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia