Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. augusta 2023 o 20:03
Čas čítania 0:52

Pozor na smog, môže poškodiť zdravie týmto skupinám ľudí. V Bratislave a okolí hlásia rizikovú situáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva odporúča skrátiť čas pobytu vonku.

Dlhšie trvanie smogu môže mať nepriaznivé účinky na zdravie citlivých skupín ľudí. Ide napríklad o deti, tehotné ženy, osoby s chronickým ochorením dýchacieho systému či s oslabenou imunitou. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva v súvislosti s vyhlásením smogovej situácie v okresoch Bratislava a Pezinok. Počas jej trvania odporúča obmedziť pobyt vonku či menej vetrať.

„Ak patríte do citlivej skupiny obyvateľov, odporúčame skrátiť čas pobytu vonku. Vonku nešportujte ani nevykonávajte ťažšiu fyzickú prácu, pretože v týchto prípadoch človek dýcha intenzívnejšie a vdýchne väčšie množstvo znečisteného vzduchu,“ odporučila vedúca odboru hygieny životného prostredia úradu Milada Eštóková.

ÚVZ zároveň radí skrátiť čas vetrania obytných miestností. Ľudia by sa takisto mali vyhnúť domácim prácam a aktivitám, ktoré zvyšujú potrebu vetrania v byte. Ide napríklad o práce s použitím farieb, lakov a lepidiel, brúsenie či fajčenie.

Najvyššie hodnoty znečisťujúcich látok bývajú podľa ÚVZ v ranných hodinách a večer po západe slnka. „Pre pobyt vonku zvoľte najpriaznivejší časový úsek dňa. Najlepšie podmienky na pobyt vonku aj vetranie sú teda v skorých popoludňajších hodinách,“ odporúča úrad.

Výstraha pre prízemný ozón platí od 22. augusta

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v utorok 22. augusta vydal upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón v okresoch Bratislava a Pezinok. „Vzhľadom na charakter počasia sa predpokladá pretrvávanie koncentrácií prízemného ozónu, ktoré prekračujú informačný prah pre ozón na západe Slovenska,“ uviedol ústav.

ozón
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia