Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
24. augusta 2023 o 18:25
Čas čítania 2:25

Aké temné záhady skrývajú ľadovce v Alpách? Našli tam kompletne zachované mŕtve telo, o ktorom 22 rokov nikto nič nevedel

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Telo sa podarilo objaviť horskému vodcovi, pričom Alpy sú zdrojom záhad už desiatky rokov.

Horskému vodcovi sa na túre v rakúskych Alpách podarilo úplnou náhodou objaviť telesné pozostatky muža, ktorý bol nezvestný viac ako 20 rokov.

Vodcu zaskočilo, keď vo výške viac ako 2 900 metrov nad morom na ľadovci Schlatenkees v Národnom parku Vysoké Taury v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko narazil na mŕtve telo muža, no zareagoval pohotovo a okamžite nález oznámil polícii.


V rakúskych Alpách v posledných rokoch pribúda počet takýchto nálezov. Na vine sú prevažne roztápajúce sa ľadovce, ktoré síce pred rokmi mohli pohltiť telá zosnulých turistov a návštevníkov, no dnes vplyvom klimatických zmien stratené telesné pozostatky vydávajú naspäť. 

Alpy
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Neďaleko tela našli ruksak s hotovosťou

Podľa medializovaných informácií sa horskému vodcovi podarilo v Alpách objaviť telo turistu, ktorý zomrel pri nehode ešte v roku 2001. Privolaná polícia nemala jednoduchú úlohu, keďže telo ležalo v nadmorskej výške 2 900 metrov. V horách musel zasahovať vrtuľník, ktorý telo napokon previezol do mesta Lienz.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Pri obhliadke miesta nálezu sa mužom zákona podarilo okrem telesných pozostatkov lokalizovať aj batoh a výstroj na bežecké lyžovanie, ktoré patrili zosnulému mužovi.

Identifikácia muža bola o to jednoduchšia, že batoh obsahoval finančnú hotovosť, platobnú kartu a vodičský preukaz, vďaka čomu polícia zistila identitu mŕtveho muža. Ide o Rakúšana, ktorý v Alpách tragicky zahynul vo veku 37 rokov. Polícia však identitu muža nemôže oficiálne potvrdiť, kým v rukách nebude mať výsledky testov DNA. Tie budú známe až o niekoľko týždňov. 

Kľúčový zlom v prípade ľadového muža

V oblasti ľadovca Schlatenkees pritom nejde o prvý nález takýchto pozostatkov. V roku 2011 sa na ľadovci podarilo objaviť kosti, ktoré zrejme patrili mužovi nezvestnému od polovice 50. rokov minulého storočia. Topenie ľadovcov preto v budúcnosti paradoxne môže pomôcť s vyriešením mnohých záhad nezvestných turistov a horských tragédií.

Odhliadnuc od moderných tragédií, Alpy ľudstvu v minulosti dokázali odhaliť tajomstvá pravekých obyvateľov Európy. Najznámejším prípadom je ľadový muž Ötzi, na ktorého zamrznutú múmiu narazili turisti v juhotirolských Alpách ešte v roku 1991. Podľa novej štúdie publikovanej v časopise Cell Genomics však predkovia tohto ľadového muža nepochádzali z Európy, ale z oblasti Anatólie na území dnešného Tirolska.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Ötziho fenomén spočíva vo výnimočne zachovanej múmii, ktorá v alpskom ľade prežila bez väčšieho poškodenia až 5 000 rokov. Vedci teraz na základe analýzy Ötziho DNA z ľavej bedrovej kosti zistili, že jeho predkovia nepochádzajú z pastierskych kmeňov východnej Európy, ale z oveľa vzdialenejších regiónov Anatólie.

Tmavšia pokožka aj cukrovka

Najnovšia genetická analýza DNA dokonca vyvrátila teóriu o tom, že Ötziho pokožka stmavla v ľade. Ukázalo sa, že ľadový muž mal štandardne tmavú pleť, nešlo teda o vplyv poveternostných podmienok a ľadovca. 

„Medzi stovkami raných Európanov, ktorí žili v rovnakom čase ako Ötzi a ktorých genómy máme k dispozícii, má Ötziho genóm viac spoločných znakov s ranými farmármi v Anatólii ako s ľuďmi vtedajšej Európy,“ vysvetľujú autori štúdie.

Ötzi zrejme pochádzal z izolovanej populácie anatólskych kmeňov, ktoré nemali kontakt s európskymi národmi, a tak medzi nimi nedochádzalo k reprodukcii alebo dochádzalo iba k minimálnemu rozmnožovaniu napriek týmito skupinami.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Alpský ľadový muž, ktorého telo dodnes zostáva vystavené v špeciálnych podmienkach v talianskom meste Bolzano, podľa vedeckých analýz zomrel po zasiahnutí šípom. Nešlo teda o prirodzenú smrť, ale o násilné úmrtie v nadmorskej výške viac ako 3 200 metrov nad morom. Nie je však jasné, s kým sa Ötzi na vysokohorskej ceste stretol a ako k jeho vražde došlo.

Domov
Zdieľať
Diskusia