Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. augusta 2023, 19:04
Čas čítania 1:01

Už vieme, čo sa stane s vagnerovcami po smrti Prigožina. Prehovoril bieloruský líder Lukašenko

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Alexander Lukašenko vyhlásil, že vagnerovci sa stále zhromažďujú v Bielorusku, kde zostanú aj napriek správam o údajnej Prigožinovej smrti.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyjadril presvedčenie, že šéf Kremľa Vladimir Putin nenesie zodpovednosť za stredajšiu haváriu lietadla, v ktorom sa údajne nachádzal aj šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.


Lukašenko zároveň vyhlásil, že vagnerovci sa stále zhromažďujú v Bielorusku, kde zostanú aj napriek správam o údajnej Prigožinovej smrti. Nevedel však povedať, kto bude teraz túto žoldniersku skupinu riadiť.


Podľa Lukašenkových odhadov sa na bieloruskom území nachádza približne 10-tisíc bojovníkov Vagnerovej skupiny. Lukašenko vo vyjadreniach pre bieloruskú štátnu agentúru Belta odmietol podozrenia, že by za údajnou Prigožinovou smrťou, ktorá ešte nebola potvrdená, mohol stáť Putin.

Je to príliš surová a neprofesionálne odvedená práca

„(Putin) je rafinovaný, veľmi pokojný a dokonca až pomalý človek, aj vtedy, keď rozhoduje o iných, menej komplikovaných veciach. Takže si neviem predstaviť, že to urobil Putin, že za to môže Putin. Je to príliš surová, neprofesionálne odvedená práca, keď už nič iné,“ povedal Lukašenko s odkazom na správy o Prigožinovej smrti, ktorý údajne zahynul pri stredajšom páde lietadla severozápadne od Moskvy.


Bieloruský líder zdôraznil, že šéfovi vagnerovcov neprisľúbil žiadne bezpečnostné záruky ani nebol zodpovedný za jeho bezpečnosť po tom, ako Prigožin so svojimi bojovníkmi podnikol v júni ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Ukončenie tejto krízy v Rusku sprostredkoval – podľa oficiálnej verzie – práve Lukašenko.


Alexandr Lukašenko podľa svojich slov Prigožina varoval, že jeho život môže byť v ohrození: „Povedal som mu: Žeňa, uvedomuješ si, že spôsobíš smrť iných ľudí a sám zahynieš?“ pričom použil zdrobneninu Prigožinovho krstného mena. Reuters píše, že z Lukašenkových slov nebolo bezprostredne jasné, kedy k tomuto rozhovoru došlo.

Prigožin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia