Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
29. augusta 2023, 9:17
Čas čítania 1:05

FOTO: Na západe Slovenska v noci udrelo vyše 12 500 bleskov. Jeden z nich zasiahol balkónové zábradlie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Búrky dnes hrozia najmä na strednom Slovensku.

Západ Slovenska v noci z pondelka na utorok zažil extrémne silné búrky. Ako informoval portál iMeteo, blesková aktivita priniesla veľké množstvo nebezpečných CG+ bleskov (blesk oblak – zem), ktoré sa na naše územie šírili z Maďarska. Meteorológovia ľuďom odporučili, aby radšej ostali doma.

„Búrky sa po 20.00 h prehnali celým západným Slovenskom, pričom najviac bleskov udrelo v okolí Bratislavy, a to 2 až 3 blesky na štvorcový kilometer. Spolu počas noci udrelo vyše 12 500 bleskov,“ píše iMeteo. Nárazový vietor dosahoval rýchlosť okolo 70 km/h.

Škody vznikli najmä v okolí Nitry či Komárna. Vietor bol taký silný, že vyvracal stromy, niektoré cesty sú preto neprejazdné. Popadané stromy sú aj v oblasti Bánoviec nad Bebravou a v okolí Trenčína. 

Na území západného Slovenska si nočné búrky vyžiadali 112 výjazdov hasičov. Najhoršia situácia bola v Nitrianskom kraji, kde hasiči pomáhali v 66 prípadoch, informovala TASR.

Búrky spôsobili aj výpadok elektriny vo vyše 50 000 odberných miestach. Najviac boli zasiahnuté oblasti Nových Zámkov, Trnavy, Senice, Komárna a Nitry. Západoslovenská distribučná evidovala v utorok ráno ešte 4 000 odberných miest bez elektrickej energie. TASR to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.


„Predpokladáme, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach,“ priblížila.

blesky
Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia - Foto Skupina/Máté Banský

Jeden z členov facebookovej skupiny Severe Weather Slovakia zachytil úder blesku do balkónového zábradlia. „Technika prežila, balkón prežil, fasáda vyzerá nepoškodená. Ja som si vymenil plienku a fotilo sa ďalej. Trafila sem len tenká vetvička blesku, hlavnú šupu zinkasoval niekto na kraji domu, odhadujem pár poschodí podo mnou,“ napísal pod fotografiou.

počasie
Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia – Foto Skupina/Marek Marko

Aktuálne sa búrky vyskytujú na severe Slovenska. Najsilnejšie zrážky môžeme očakávať v popoludňajších hodinách. Na východe zatiaľ búrky nehrozia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia