Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
12. septembra 2023, 13:00
Čas čítania 0:54

Veľký slovenský podnik ponúka zamestnancom príspevok za ukončenie pracovného pomeru. Môžu získať až 15-násobok mesačnej mzdy

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Motivačný program na redukciu počtu zamestnancov mal hutnícky podnik aj v minulosti.

Vedenie košických oceliarní U. S. Steel a odbory sa dohodli na motivačnom programe na ukončenie pracovného pomeru u časti zamestnancov. Tí, ktorí si podajú žiadosť v termíne od 7. do 14. septembra, môžu skončiť pracovný pomer dohodou, pričom jednorazová odmena závisí od počtu odpracovaných rokov a je podstatne vyššia, ako hovorí zákon. Informovala o tom podniková Rada odborov OZ KOVO.

Podpis dodatku k platnej kolektívnej zmluve potvrdil hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

„Tento dodatok umožňuje vyplatenie jednorazovej mzdy za dlhodobý výkon práce tým zamestnancom, ktorí skončia pracovný pomer dohodou a splnia aj ďalšie podmienky špecifikované v dodatku. V každom prípade sa bude vyžadovať súhlasné stanovisko nadriadeného manažéra, pretože podmienkou na uplatnenie dodatku je zrušenie pracovného miesta. Robíme to preto, aby sme boli čo najefektívnejší,“ uviedol hovorca.

V minulosti vyplatili odchádzajúcim zamestnancom milióny eur

Výška motivačnej jednorazovej mzdy je u jednotlivcov rôzna a je závislá od počtu odpracovaných rokov, prípadne od počtu mesiacov do dosiahnutia dôchodkového veku. Maximum je 15-násobok priemerného mesačného zárobku.

„Náš zámer zmeniť celkovú štruktúru zamestnancov uskutočňujeme už roky,“ skonštatoval Bača.

Motivačný program na redukciu počtu zamestnancov mal hutnícky podnik aj pred rokom, keď z fabriky odišlo s odstupným viac ako 600 pracovníkov. Počet zamestnancov vtedy klesol na približne 8300.

V rokoch 2019 až 2021 po podobných programoch opustilo spoločnosť približne 2200 ľudí, pričom im spoločnosť vyplatila celkovo takmer 50 miliónov eur.

Spoločnosť U. S. Steel Košice ponúka časti zamestnancom motivačnú odmenu za ukončenie pracovného pomeru. Podobnú iniciatívu už využili aj v minulosti.
Spoločnosť U. S. Steel Košice ponúka časti zamestnancom motivačnú odmenu za ukončenie pracovného pomeru. Podobnú iniciatívu už využili aj v minulosti. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia