Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Dlesková Eduard Starkbauer
16. septembra 2023, 14:44
Čas čítania 0:36

Mexiko vydalo do USA syna narkobaróna El Chapa, je obvinený z objednania vraždy a obchodu s drogami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Mexiko vydalo do USA syna narkobaróna El Chapa, je obvinený z objednania vraždy a obchodu s drogami
Zdroj: Rawpixel/na voľné použitie

Syn bývalého drogového bosa Ovidio Guzmán López sa postaví pred americký súd. Mexické bezpečnostné zložky ho zadržali v januári v meste Culiacán, o jeho vydaní informoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

Zadržanie 33-ročného drogového bosa vyvolalo v meste Culiacán násilnosti zo strany členov jeho kartelu, ktoré si vyžiadali tri desiatky životov. Spojené štáty vinia Guzmána Lópeza a jeho bratov z obchodovania s drogami. Guzmán López, zvaný El Ratón (myš), je podľa BBC navyše obvinený z objednania vraždy speváka, ktorý odmietol zaspievať na jeho svadbe.

Kartel sa podľa amerických prokurátorov po zatknutí Joaquína „El Chapa“ Guzmána a jeho vydania do USA presunul k syntetickým drogám, ako sú metamfetamín a fentanyl.

„Táto akcia je najnovším krokom v snahe ministerstva spravodlivosti útočiť na všetky aspekty aktivít kartelu,“ uviedol americký minister spravodlivosti Merrick Garland. „Boj proti kartelom si vyžaduje neuveriteľnú odvahu amerických aj mexických úradov a členov armády, z ktorých mnohí za spravodlivosť platia vlastným životom,“ dodal.

El Chapo bol zatknutý v roku 2016, do Spojených štátov ho Mexiko vydalo o rok neskôr. V súčasnosti si odpykáva svoj trest za obchodovanie s drogami vo väznici v americkom Colorade.

Ovidio Guzmán-López
Zdroj: Twitter/@bpthaber
Domov
Zdieľať
Diskusia