Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Dlesková Eduard Starkbauer
16. septembra 2023 o 14:44
Čas čítania 0:36

Mexiko vydalo do USA syna narkobaróna El Chapa, je obvinený z objednania vraždy a obchodu s drogami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Mexiko vydalo do USA syna narkobaróna El Chapa, je obvinený z objednania vraždy a obchodu s drogami
Zdroj: Rawpixel/na voľné použitie

Syn bývalého drogového bosa Ovidio Guzmán López sa postaví pred americký súd. Mexické bezpečnostné zložky ho zadržali v januári v meste Culiacán, o jeho vydaní informoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

Zadržanie 33-ročného drogového bosa vyvolalo v meste Culiacán násilnosti zo strany členov jeho kartelu, ktoré si vyžiadali tri desiatky životov. Spojené štáty vinia Guzmána Lópeza a jeho bratov z obchodovania s drogami. Guzmán López, zvaný El Ratón (myš), je podľa BBC navyše obvinený z objednania vraždy speváka, ktorý odmietol zaspievať na jeho svadbe.

Kartel sa podľa amerických prokurátorov po zatknutí Joaquína „El Chapa“ Guzmána a jeho vydania do USA presunul k syntetickým drogám, ako sú metamfetamín a fentanyl.

„Táto akcia je najnovším krokom v snahe ministerstva spravodlivosti útočiť na všetky aspekty aktivít kartelu,“ uviedol americký minister spravodlivosti Merrick Garland. „Boj proti kartelom si vyžaduje neuveriteľnú odvahu amerických aj mexických úradov a členov armády, z ktorých mnohí za spravodlivosť platia vlastným životom,“ dodal.

El Chapo bol zatknutý v roku 2016, do Spojených štátov ho Mexiko vydalo o rok neskôr. V súčasnosti si odpykáva svoj trest za obchodovanie s drogami vo väznici v americkom Colorade.

Ovidio Guzmán-López
Zdroj: Twitter/@bpthaber
Domov
Zdieľať
Diskusia