Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
19. septembra 2023 o 13:49
Čas čítania 0:41

Na rodičovský príspevok nemá nárok každý. Títo rodičia sa ho nedočkajú, problémom je mesiac narodenia dieťaťa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rodičovský príspevok diskriminuje mnohých rodičov.

Podľa zákona majú na rodičovský príspevok nárok tí rodičia, ktorých deti nemohli vziať z kapacitných dôvodov do spádovej škôlky. Zákon však nepočíta s deťmi, ktorým zle vychádzajú roky. Rodičom detí, ktoré sa narodili po 31. auguste, preto nevzniká nárok na takýto príspevok, upozornil denník Pravda

Napriek tomu, že aj deti, ktorým zle vychádzajú roky, dovŕšia 3 roky v ten istý rok ako ostatné deti, zákon na takéto deti nepozerá a rodičia peniaze od štátu nedostanú.

Rodičom takýchto detí vnikne nárok na príspevok až po tom, čo svoje dieťa pôjdu do škôlky zapísať až o rok neskôr a škôlka ich z kapacitných dôvodov vziať nemôže.

V takom prípade rodičovi nárok na príspevok vznikne od septembra. 

Napríklad dieťa, ktoré sa narodilo v decembri 2020, pôjde na zápis do škôlky v roku 2023, kde ho z kapacitných dôvodov nevezmú. Rodič na príspevok nárok nemá. Získa ho až vtedy, keď pôjde dať dieťa zapísať do škôlky v roku 2024, kam ho opäť z kapacitných dôvodov nevezmú. Rodičovi vznikne nárok na rodičovský príspevok až od septembra 2024. 

škôlka
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia