Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
18. novembra 2023, 11:49
Čas čítania 0:59

PRIESKUM: Stredoveké názory? 45 % Slovákov považuje toto za hlavnú úlohu ženy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zároveň si viac ako polovica opýtaných myslí, že hlavnou úlohou muža je zarábanie peňazí.

S tým, že najdôležitejšou úlohou ženy je starať sa o domácnosť a rodinu, úplne súhlasí 13 % a súhlasí 32 % respondentov. Podľa 51 % opýtaných je najdôležitejšia úloha muža zarábať peniaze. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse pre konferenciu Equal Pay Day. Prieskum sa realizoval na 1 008 respondentoch populácie a medzi 100 slovenskými firmami.


Na Slovensku dochádza k nerovnému finančnému ohodnoteniu na tej istej pracovnej pozícii podľa 62 % respondentov. Pre 38 % ľudí nie je téma nerovného finančného ohodnotenia problémom, ktorý by vnímali. Súčasný rozdiel v mzdách medzi mužmi a ženami na Slovensku dosahuje úroveň približne 18 %.


Firmy si v 65 % myslia, že na Slovensku dochádza k nerovnému finančnému ohodnoteniu na tej istej pracovnej pozícii. Vo firme, ktorú opýtaní reprezentovali, sa však vyjadrilo 77 % respondentov, že ženy majú rovnaké finančné ohodnotenie ako muži.


Zamestnávatelia nie sú podľa respondentov dostatočne angažovaní v tejto téme. Podľa 33 % opýtaných sa angažuje v tejto téme len zopár zamestnávateľov. Firmy sa v prieskume v 45 % vyjadrili, že menšia časť zamestnávateľov je dostatočne angažovaná v téme nerovnosti platov medzi mužmi a ženami.


Podľa 64 % firiem dochádza k nerovnému finančnému ohodnoteniu medzi mužmi a ženami na tej istej pracovnej pozícii. Z prieskumu vyplýva, že 80 % respondentov nesúhlasí s tým, aby bola žena za určitých okolností platená menej ako mužský kolega za rovnakú prácu.


Za najčastejšie objektívne dôvody diskriminácie označilo 57 % opýtaných dôvod, že ženy nemajú dostatočnú podporu od zamestnávateľov pri návrate po materskej dovolenke. Zároveň si 56 % respondentov myslí, že materská dovolenka prispieva k nerovnosti v odmeňovaní.

Domov
Zdieľať
Diskusia