Zistili sme, ako vyzerá stravovanie v slovenských väzniciach a čo môžu väzni urobiť, ak majú pocit, že sa im na tanieri ocitlo „nedôstojné jedlo“.
V stredu Slovensko obletela úsmevná správa o hádke Mariana Kočnera a známeho slovenského mafiána Mikuláša Černáka. Dvojica odsúdených sa vraj počas obeda pochytila pre palacinky.
Kameňom úrazu údajne bola ich hrúbka, ktorá sa Kočnerovi nepozdávala. „Ja toto jesť nebudem! Palacinky majú byť tenké,“ rozhorčil sa. Jeho reakcia sa očividne dotkla Mikuláša Černáka, ktorý v tej chvíli slúžil v kuchyni. A hoci si vraj dvojica „palacinkových rivalov“ ostro vymenila názory, k žiadnej väčšej potýčke nedošlo.
Tento vtipný incident nás motivoval, aby sme zistili, ako vlastne vyzerá stravovanie v slovenských väzniciach a čo môžu väzni urobiť, ak majú pocit, že sa im na tanieri ocitlo „nedôstojné jedlo“. Odpovede na všetky naše otázky sme hľadali u hovorkyne Zboru väzenskej a justičnej stráže Moniky Kacvinskej.
Ešte predtým než si priblížime, ako vyzerajú obedy Kočnera, Černáka a iných odsúdených, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka predplatiteľom. Ak sa ti páčia články o živote vo väzení, podpor nás vstupom do klubu Refresher+.
Rôznorodá strava
Ako pre Refresher prezradila Monika Kacvinská, odsúdení za mrežami dostanú najesť až trikrát denne. Strava, ktorú im podávajú, podľa jej slov zodpovedá odporúčaným výživovým dávkam.
„Pri podávaní stravy odsúdeným sa prihliada napríklad na druh a náročnosť práce, ktorú vykonávajú, samozrejme, aj na vek a zdravotný stav odsúdených a podobne,“ povedala hovorkyňa.
Okrem výživových hodnôt pri stravovaní dbajú aj na to, aby bolo v súlade s kultúrnymi a náboženskými tradíciami odsúdených. Medzi vydávaním jedál pritom nesmie byť väčší časový odstup ako sedem hodín.
„Strava sa pripravuje podľa schválených jedálnych lístkov, receptúr jedál v spoločnom stravovaní, peňažných limitov na prípravu stravy a počtov stravníkov v rozsahu priznaných stravných dávok,“ povedala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či väzni môžu požiadať o špeciálnu stravu.
- Na koľko dní sa vo väzniciach pripravuje jedálny lístok.
- Čo mohol urobiť Kočner, keď mu nechutili palacinky.
- Podľa čoho sa rozhoduje o tom, kto bude šéfkuchárom väzenskej jedálne.