Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
1. decembra 2023, 18:30
Čas čítania 3:16

Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Zistili sme, ako vyzerá stravovanie v slovenských väzniciach a čo môžu väzni urobiť, ak majú pocit, že sa im na tanieri ocitlo „nedôstojné jedlo“.

V stredu Slovensko obletela úsmevná správa o hádke Mariana Kočnera a známeho slovenského mafiána Mikuláša Černáka. Dvojica odsúdených sa vraj počas obeda pochytila pre palacinky.

Kameňom úrazu údajne bola ich hrúbka, ktorá sa Kočnerovi nepozdávala. „Ja toto jesť nebudem! Palacinky majú byť tenké,“ rozhorčil sa. Jeho reakcia sa očividne dotkla Mikuláša Černáka, ktorý v tej chvíli slúžil v kuchyni. A hoci si vraj dvojica „palacinkových rivalov“ ostro vymenila názory, k žiadnej väčšej potýčke nedošlo.

Tento vtipný incident nás motivoval, aby sme zistili, ako vlastne vyzerá stravovanie v slovenských väzniciach a čo môžu väzni urobiť, ak majú pocit, že sa im na tanieri ocitlo „nedôstojné jedlo“. Odpovede na všetky naše otázky sme hľadali u hovorkyne Zboru väzenskej a justičnej stráže Moniky Kacvinskej.

Ešte predtým než si priblížime, ako vyzerajú obedy Kočnera, Černáka a iných odsúdených, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka predplatiteľom. Ak sa ti páčia články o živote vo väzení, podpor nás vstupom do klubu Refresher+.

Rôznorodá strava

Ako pre Refresher prezradila Monika Kacvinská, odsúdení za mrežami dostanú najesť až trikrát denne. Strava, ktorú im podávajú, podľa jej slov zodpovedá odporúčaným výživovým dávkam.

2. decembra 2023, 9:30 Čas čítania 5:38 Počas lúpeže zabil ženu, po 44 rokoch diskriminácie sa dostal z cely smrti na slobodu Počas lúpeže zabil ženu, po 44 rokoch diskriminácie sa dostal z cely smrti na slobodu

„Pri podávaní stravy odsúdeným sa prihliada napríklad na druh a náročnosť práce, ktorú vykonávajú, samozrejme, aj na vek a zdravotný stav odsúdených a podobne,“ povedala hovorkyňa. 

Okrem výživových hodnôt pri stravovaní dbajú aj na to, aby bolo v súlade s kultúrnymi a náboženskými tradíciami odsúdených. Medzi vydávaním jedál pritom nesmie byť väčší časový odstup ako sedem hodín.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Refresher

„Strava sa pripravuje podľa schválených jedálnych lístkov, receptúr jedál v spoločnom stravovaní, peňažných limitov na prípravu stravy a počtov stravníkov v rozsahu priznaných stravných dávok,“ povedala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 149585 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či väzni môžu požiadať o špeciálnu stravu.
  • Na koľko dní sa vo väzniciach pripravuje jedálny lístok.
  • Čo mohol urobiť Kočner, keď mu nechutili palacinky.
  • Podľa čoho sa rozhoduje o tom, kto bude šéfkuchárom väzenskej jedálne.
Domov
Zdieľať
Diskusia