Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. decembra 2023, 11:22
Čas čítania 0:45

Slovák, ktorý vyzvedal pre Rusko, musí zaplatiť obrovskú sumu. Najvyšší súd rozhodol v jeho prípade

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Špecializovaný trestný súd ešte vo februári schválil Bohušovi Garbárovi dohodu o vine a treste a odsúdil ho za trestné činy prijímania úplatku a vyzvedačstva. Obvinený sa však odvolal.

Právoplatne odsúdený Bohuš Garbár z kauzy vyzvedačstva pre Rusko napokon bude musieť splatiť peňažný trest vo výške 15 000 eur. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR. 


Špecializovaný trestný súd vo februári schválil Garbárovi dohodu o vine a treste a odsúdil ho za trestné činy prijímania úplatku a vyzvedačstva. Dostal úhrnný podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s rovnako dlhou skúšobnou lehotou a tiež peňažný trest vo výške 15 000 eur a v prípade jeho nezaplatenia dvojročný náhradný trest väzenia.


V septembri však Špecializovaný trestný súd vyhovel návrhu odsúdeného a od peňažného trestu upustil. Prokurátor proti tomu podal sťažnosť. „Najvyšší súd napadnuté uznesenie zrušil a odsúdenému B. G. povolil splácať peňažný trest v splátkach,“ priblížila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Kto je Bohuš Garbár? 

Garbár pôsobil ako spravodajský kontakt pre dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky. Jej dôstojníci údajne pôsobili pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergej Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinou. Na tento účel podľa obžaloby dostal tisíc eur.

Obvinený Bohuš Garbár pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.
Obvinený Bohuš Garbár pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Späť
Zdieľať
Diskusia