Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. decembra 2023, 19:26
Čas čítania 0:54

RTVS má obavy. Pre vládu by musela rušiť programy a prepúšťať zamestnancov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nižší príspevok by znamenal aj obmedzenie výroby.

Ak v Národnej rade SR prejde vládou schválený konsolidačný návrh znižujúci nárokovateľný príspevok pre RTVS, telerozhlas bude musieť pristúpiť k zásadným krokom. „Znamenalo by to výraznú redukciu rozvoja a výroby vlastnej tvorby a tiež podstatné znižovanie [počtu] zamestnancov,“ tlmočila v reakcii mediálneho domu Zuzana Vicelová zo sekcie komunikácie RTVS.

Avizuje tiež, že jedným z nútených opatrení by s najväčšou pravdepodobnosťou bolo obmedzenie, prípadne zrušenie programov RTVS :24 a :Šport. Chudobnejšie disponibilné zdroje pre RTVS by znamenali i zastavenie investícií v oblasti on-line služieb, technického vybavenia, ale i obmedzenie rozvoja rozhlasových programových služieb. „Dotklo by sa to tiež investícií do regionálnych štúdií i nárastu technologického dlhu,“ upozornila.

Dodala, že zmena, ktorú schválila vláda, by mala dosah i na slovenský kreatívny priemysel. „RTVS je najväčší koproducent v rámci audiovizuálnej tvorby na Slovensku,“ vysvetlila. Obmedzenie vysielania by zasa pocítili samotní umelci a tvorcovia.

Vláda schválila zníženie príspevku pre RTVS

V rámci konsolidačných opatrení, ktoré majú stabilizovať verejné financie, vláda v pondelok 4. decembra schválila zníženie príspevku pre RTVS na 0,12 % hrubého domáceho produktu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Príspevok pre telerozhlas by sa tak znížil z pôvodnej výšky 0,17 % HDP, ktorú v júni schválili poslanci parlamentu. Nárokovateľný príspevok nahrádza koncesionárske poplatky, ktoré boli hlavným zdrojom príjmov RTVS v predchádzajúcom období.

Opatrenie by štátnemu rozpočtu malo priniesť približne 55 miliónov eur. Kompenzáciou pre RTVS by podľa koalície mohol byť v budúcnosti príjem z vyššieho povoleného objemu reklamy vo vysielaní.

RTVS
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia